ponedeljak, 18. jul 2016.

Folić: Za uređeniji Beograd – Skupština usvojila standarde

Beograd je danas na sednici gradske skupštine konačno dobio Katalog urbane opreme za uređenje i opremanje javnih površina, najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Prema njegovim rečima, ovo je integralni dokument kojim su definisane karakteristike i izgled pojedinačnih elemenata urbane opreme, mobilijara i teksture, kao i njihova prostorna primena u okviru definisanih zona grada.

– Usvajanjem ovog dokumenta, svi koji projektuju, vrše javne nabavke i postavljanje elemenata na javnim površinama biće u obavezi da se pridržavaju standarda. Grad će tako u narednom periodu između ostalog dobiti tipska stajališta za bicikle, poklopce šahtova sa grbom grada, kamena popločanja i ivičnjake i osvetljene fasade u istorijskom jezgru, klupe na kojima se solarnom energijom pune mobilni uređaji,  a sve fasade koje se budu rekonstruisale dobiće antigrafit premaz – rekao je Folić i dodao da će se ove promene realizovati u dužem vremenskom periodu, postepeno, zanavljanjem stare opreme shodno potrebama i dotrajalosti postojeće opreme.

Katalog je nastao kao rezultat analize postojećih elemenata čijom je selekcijom utvrđeno koji elementi se zadržavaju, koji elementi se zadržavaju sa određenim stepenom korekcije, a koje elemente treba potpuno ukloniti ili zameniti novim.

– U skladu sa tim izvršen je izbor postojećih elemenata i odabrani oni koji se zadržavaju, korekcija postojećih elemenata koji se modifikuju, kao i dizajn novih elemenata urbane opreme i mobilijara – rekao je Folić i precizirao da je Katalog podeljen na tri osnovne kategorije, a to su Urbana oprema, Urbani mobilijar i Urbana tekstura.

Osnovne kategorije se dalje dele na grupe elemenata prema svojoj funkciji u otvorenom javnom gradskom prostoru i označene su kataloškim brojem navedenim u indeksu. Prezentacija svakog elementa u okviru kataloga sastoji se od crteža i tekstualnog opisa osnovnih karakteristika koje se odnose na materijal, boju, vid zaštite, montažu i specifičnosti koje su prikazane u napomeni. Na svakom kataloškom listu date su zone u kojima se posmatrani element primenjuje.

– Vodeći se karakterom šest izdvojenih gradskih zona i specifičnostima urbane opreme, mobilijara i teksture koji su se našli u ovom dokumentu i njegovom primenom, očekuje se ostvarenje cilja da se preko elemenata male razmere utiče na generisanje prepoznatljivosti, a pre svega utilitarnog i vizuelnog kvaliteta otvorenih javnih gradskih prostora Beograda – istakao je gradski urbanista.

Katalog urbane opreme usvaja se kroz izmene i dopune odluke o komunalnom redu, a prepiremila ga je Direkcija za građevinsko zemljište kao jedan od zadataka dobijenih gradskim strateškim projektom IME (Identitet Mobilnost Ekologija), a sam katalog se izborom opreme vodio upravo ovim vrednostima stavljajući kao prioritet pešake i bicikliste.