utorak, 6. septembar 2016.

„Sava centar” u teškom stanju, potrebna detaljna analiza stanja

Skupština Grada Beograda, osnivač „Sava centra”, razmatraće na narednoj sednici osnivanje komisije čiji bi zadatak trebalo da bude predlaganje održivih mera za poslovanje ovog javnog preduzeća. Kako je rekao predsednik Nadzornog odbora „Sava centra” Nemanja Đukić, gostujući na Studiju B, neophodna je detaljnija analiza stanja, kao i paket mera za buduće, bolje poslovanje.

– „Sava centar” ima izvanrednu domaću i međunarodnu reputaciju zbog organizacije kongresa, muzičkih skupova i drugih značajnih manifestacija. U protekle skoro četiri decenije bio je domaćin najvećih kongresnih skupova, u njemu su gostovala i najveća imena svetske muzičke scene, a godinama se u njemu održavaju i najznačajnije kulturne manifestacije – istakao je Đukić.

Ipak, kompleks nije doživeo velike sanacije i rekonstrukcije, iako je u neprekidnoj eksploataciji bezmalo četiri decenije. Zbog toga, naveo je Đukić, potrebna su hitna ulaganja.

– Objekat je energetski neefikasan i troše se velike količine struje i toplotne energije. Troškovi održavanja su ogromni, a primera radi samo električne energije se godišnje potroši u vrednosti od skoro 70 miliona dinara, za grejanje je potrebno izdvojiti oko 55 miliona, za smeće deset i za vodu i kanalizaciju oko tri miliona dinara. Nagomilani dugovi predstavljaju veliko opterećenje za poslovanje i zato je od velike važnosti odluka koja će se naći na narednoj sednici gradske skupštine – kazao je Đukić.

„Sava centar” ima i ljudi i znanja i budućnost je u kongresnom turizmu, kako bi ova ustanova ponovo dobila primat u odnosu na neke druge u Beogradu.