petak, 9. septembar 2016.

Vesić: Uređenje haosa u Cetinjskoj ulici pobeda pravde i upornih građana

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio je odbornicima Skupštine Grada Beograda koji su jednoglasno doneli odluku kojom će konačno biti uveden red u Cetinjskoj ulici, gde smo svakodnevno svedoci sukoba građana sa vlasnicima ugostiteljskih objekata koji emitovanjem muzike ometaju život građana. Kako je istakao, činjenica da su za odluku glasali svi odbornici, i vlasti i opozicije, pokazuje koliko je donošenje ove odluke važno za grad.

Odlukom, koja stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u „Službenom listu Grada Beograda”, uređeno je da ugostiteljski objekti koji se nalaze u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici mogu da emituju muziku sa razglasa do 23 sata radnim danima, a do ponoći vikendom. U samoj Skadarliji može da se emituje akustična muzika, kako je to bilo oduvek od kada postoji ovo mesto.

– Ova odluka predstavlja pobedu pravde i upornih građana Cetinjske ulice. Nažalost, ovom odlukom ne rešavamo problem buke iz ugostiteljskih objekata kojoj su izloženi drugi građani Beograda, posebno u Sarajevskoj ulici, na Kosančićevom vencu, na Neimaru, oko Hrama Svetog Save, na Novom Beogradu... Zato ćemo, nadam se, do kraja godine trajno rešiti problem buke i omogućiti građanima Beograda miran život i komunalni red. Da bi se to desilo, Grad Beograd će formirati radnu grupu zajedno sa republikom koja će raditi na izmenama zakona kojima se reguliše buka, kao i plovni objekti odnosno splavovi – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, zakon koji reguliše zaštitu od buke omogućiće inspekcijama Grada Beograda da nenajavljeno kontrolišu nivo buke i da čak i zatvore ugostiteljske objekte koji ovu odluku ne poštuju. 

– Pored toga, radiće se na izradi pravilnika koji će regulisati kakvu zaštitu od buke moraju da imaju ugostiteljski objekti i ove mere će morati da poštuju svi. Kada su u pitanju splavovi na kojima se nalaze ugostiteljski objekti, oni će novim zakonskim rešenjima plaćati taksu prema zoni i broju kvadrata i moraće da imaju potpunu zaštitu od buke, čak i na otvorenom prostoru. Na sličan način na koji ćemo regulisati problem buke bavićemo se parom i mirisima. Kada sve ove promene budu usvojene, obezebedićemo mir građanima Beograda koji će moći da žive mirno, a ugostiteljskim objektima koji budu imali zaštitu od buke i budu poštovali propise o pari i mirisima biće omogućeno slobodno da rade. Tako ćemo konačno rešiti problem buke kojem su godinama izloženi građani Beograda i uvesti red – rekao je Vesić.