utorak, 13. septembar 2016.

Kontrola buke, nelegalne ulične prodaje i spoljne čistoće škola

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove prošle nedelje izvršeno je 1.511 pregleda, primljeno 276 prijava, pokrenut 181 postupak po službenoj dužnosti (ukupno je formirano 789 predmeta – upravnih i vanupravnih), sačinjeno 579 zapisnika, doneta 133 rešenja, 111 zaključaka, podneto 14 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, jedna krivična prijava, izrečena jedna novčana kazna zbog neizvršenja rešenja, izvršeno 67 rešenja, izdata 33 prekršajna naloga i od ostalih akata sačinjen je 1.041. Po različitim osnovama 236.461,91 dinar je naplaćen.

– Inspektori za zaštitu životne sredine doneli su četiri naređujuća rešenja za merenje nivoa buke i četiri rešenja o zabrani upotrebe instaliranih izvora buke do sprovođenja akustičnih mera. Inspektor za zaštitu životne sredine prisustvovao je vanrednom merenju nivoa buke u životnoj sredini koje je vršila ovlašćena stručna organizacija. Kontrolisano je devet ugostiteljskih objekata. Doneta su i dva rešenja kojima je naređeno preduzimanje tehničko-tehnoloških mera radi dostizanja graničnih vrednosti emisije zagađujućih materija u vode i jedno rešenje kojim je zabranjena upotreba energenta (uglja) – rekla je Sonja Podunavac, sekretarka za inspekcijske poslove.

Prema njenim rečima, inspektor drumskog saobraćaja ovog sekretarijata, uz asistenciju patrole Komunalne policije, izvršio je kontrolu rada auto-taksi prevoznika u centralnoj gradskoj zoni i tom prilikom zatekao u prekršaju taksi preduzetnika sa taksi dozvolom Grada Beograda čije taksi vozilo nije imalo registarsku „TH” oznaku. Protiv lica zatečenog u prekršaju biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Izvršene su i dve dnevne akcije kontrole auto-taksi prevoza, radnim danima, uz asistenciju pripadnika Komunalne policije. Kontrole javnog linijskog prevoza putnika izvršene su na terminusima „Konjarnik”, „Karaburma II”, „Pančevački most (železnička stanica)”, „Zemun (Novi grad)”, „Slavija (Birčaninova)” i „Omladinski stadion”, na stajalištu „Sajam” i duž trase linije 7 Ustanička – Blok 45. 

– Svakodnevno je vršena kontrola nelegalne ulične prodaje uz povremenu asistenciju Komunalne policije na teritoriji grada i nastavljena je akcija na suzbijanju ulične prodaje oko pijace „Skadarlija” koja je organizovana u dve smene, u saradnji sa komunalnom inspekcijom GO Stari grad. Vršena je kontrola nelegalne prodaje knjiga u Kosovskoj i okolnim ulicama. Osim navedenih lokacija, vršena je kontrola prodaje polovnih knjiga i udžbenika svuda gde je ta prodaja uočena. Na svim kontrolisanim lokacijama, kontrolisani prodavci imaju svojstvo trgovca i odobrenje od nadležnog opštinskog organa za obavljanje delatnosti na toj lokaciji. U navedenim aktivnostima izvršeno je 10 uklanjanja i oduzimanja robe i izdato je pet prekršajnih naloga, sa zaprećenom kaznom od 25.000 dinara – istakla je Sonja Podunavac.

U toku je kontrola čistoće i urednosti dvorišta i spoljnih delova zgrada škola na teritoriji Beograda, dok je završena kontrola urednosti spoljnih delova zgrada, ograda i površina oko zgrada domova zdravlja na teritoriji grada Beograda. Pregledana su 74 objekta i doneta 32 rešenja kojima je naloženo otkalanjanje utvrđenih nedostataka. Sva rešenja su izvršena. Izvršena je kontrola ispravnosti 18 javnih česama na teritoriji opštine Novi Beograd. Kod osam objekata su konstatovani  nedostaci, te su doneta rešenja kojima je naloženo otklanjanje uvrđenih nedostataka. Komunalni inspektori učestvovali su u akciji otklanjanja komunalnog nereda i sprečavanja nelegalne prodaje na teritoriji gradske opštine Novi Beograd, u Ulici Milutina Milankovića, u saradnji sa  Komunalnom policijom i JKP „Gradska čistoća”.

Preko JKP „Parking servis” uklanjana su nepropisno parkirana vozila. Sa javnih zelenih površina uklonjeno je 27 vozila, sa javnih površina četiri, a uklonjena su i tri neregistrovana i havarisana vozila. Izvršeno je izmeštanje pristana Rečne policije na novu lokaciju, ispred Beogradskog sajma. Praćeno je izvršenje rešenja uklanjanja plutajućih objekata na teritoriji opština Savski venac i Zemun. Inspektori su učestvovali i u četiri akcije na održavanju komunalnog reda u ulicama: Kosovskoj, Milutina Milankovića, Trg Nikole Pašića i Osnovnoj školi ,,Ujedinjene nacije” na Ceraku – kazala je sekretarka za inspekcijske poslove. 

Turistička inspekcija izvršila je noćne kontrole pet ugostiteljskih objekata na teritoriji GO Mladenovac. Kontrolisana je evidencija gostiju, naplata boravišne takse i uplata iste u hostelima na teritoriji  GO Stari grad i GO Savski venac, sa posebnim akcentom na lokacije u blizini Glavne železničke stanice i pijace „Zeleni venac”. Nastavljena je kontrola radnog vremena ugostiteljskih objekata na splavovima na levoj obali Save, nizvodno od Brankovog mosta.