ponedeljak, 19. septembar 2016.

U Kuli na Gardošu izložba o njenoj rekonstrukciji

Povodom obeležavanja „Dana evropske baštine” u Zemunu će biti održane brojne izložbe, muzički programi, prezentacije i predavanja. Tako će već sutra u 19 časova u Kuli na Gardošu, u Galeriji „Čubrilo” biti otvorena izložba fotografija Đorđa Čubrila pod nazivom „Gardoška lepotica” na kojoj će biti prikazana restauracija Milenijumske kule u poslednjih 10 godina, od 2006. do 2016. 

Milenijumska kula podignuta je 1896. godine u središtu najstarije sačuvanog utvrđenja iz XIV veka, na brdu Gardoš, tik iznad desne obale Dunava. Na ovom mestu mogu se pratiti tragovi naselja od neolita do danas, čitavih 7.000 godina. Kula, koja je visoka 36 metara, sazidana je na isturenoj tački uzvišenja. Njena restauracija počela je krajem 2006. godine raščišćavanjem prostora, uklanjanjem grafita, ugradnjom stakala na prozorima, zamenom elektroinstalacija i ulaznih vrata. Izložbeni prostor (galerija) rekonstruisan je 2009. godine i postavljena je prva izložba. Prostor vidikovca obnovljen je 2011. godine i otvoren za posetioce. Naredne godine radilo se na restauraciji zidova stepeništa i krečenju objekta. Krajem 2014. počinju radovi na dekorativnom osvetljenu i nastavljaju se radovi na platou oko same kule. Uređenje platoa i parking prostora završeno je 2015. godine. Restauracija kule još traje.  

Programi u Zemunu realizuju se u saradnji sa Sekretarijatom za privredu, Sekretarijatom za kulturu i Turističkom organizacijom Beograda.