ponedeljak, 19. septembar 2016.

„Dani evropske baštine” od 23. septembra do 2. oktobra

Kulturno-turistička manifestacija „Dani evropske baštine”, sa više od 150 besplatnih programa, biće održana od 23. septembra do 2. oktobra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Starom dvoru. 

Grad Beograd ima veliko kulturno nasleđe koje želimo da podelimo sa našim sugrađanima i gostima srpske prestonice, istakao je član Gradskog veća i predstavnik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije Dragomir Petronijević. 

On je naveo da su u okviru programa pokrivene sve starosne kategorije, od osnovaca do najstarijih sugrađana i dodao da su se sve beogradske opštine uključile u organizaciju manifestacije kao i Beogradski univerzitet. 

– Program je znatno bogatiji nego ranijih godina, čime smo pokazali da želimo da neke već zaboravljene stvari koje imamo u našem gradu ponovo prezentujemo domaćoj i stranoj javnosti, posebno najmlađima koji to nasleđe treba da usvoje i jednog dana prenesu budućim generacijama – zaključio je Petronijević. 

Sekretar za privredu Grada Beograda i predsednik Organizacionog odbora manifestacije  Milinko Veličković podsetio je da je tradicionalno septembar posvećen promociji kulturnog bogatstva i raznolikosti našeg nasleđa. 

On je ukazao da se „Dani evropske baštine” organizuju od 2002. godine, a od ove godine prvi put su se uključili i Srpska akademija nauka i umetnosti i Hram Svetog Save, a manifestaciju su podržali i Dom vojske Srbije, Beogradska arena i fudbalski klubovi „Crvena zvezda” i „Partizan”. 

Na ostvarivanju ovogodišnjeg programa uključio se, kako je naveo,  veliki broj gradskih sekretarijata i preduzeća, od kojih su neki poput „Beogradske tvrđave”, beogradskog „Zoo vrta” i „Gradskih pijaca” pripremili i posebne programe, a pored tradicionalnog programa posetioci će biti u prilici da vide i Stari mlin u Obrenovcu ili kopove „Kolubare”.

Pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda Andrija Bojanić je izrazio je zadovoljstvo što će i ove godine orgoman broj naših ustanova otvoriti vrata za posetioce, s ciljem očuvanja i promocije kulturnog nasleđa kao kamena temeljca našeg društva, ali i kao deo evropskog nasleđa. 

– Ove godine će učestvovati 18 ustanova kulture kojima se priključio i Bitef festival. Program će biti raznolik, od izložbi, predstava i filmskih projekcija, stručnih vođenja i panel diskusija, pa do likovnih radionica – naveo je Bojanić.

U skladu sa ovogodišnjom temom manifestacije, Turistička organizacija Beograda (TOB) pripremila je programe „Nasleđe beogradskih stranaca” koje su ostavile u našoj prestonici bogatu zaostavštinu, najavila je Jelena Stanković, portparolka TOB-a. 

– Turističke ture će tim povodom biti organizovane 24. i 25. septembra, kao i 1. oktobra, dok će na Svetski dan turizma, 27. septembra, biti priređena „Skadarlijska razglednica” ispred Kuće Đure Jakšića. Svi zainteresovani biće u prilici da se informišu o programu u Informativnom centru TOB-a u Knez Mihailovoj 5, kao i na sajtovima TOB-a  (www.tob.rs) i Grada Beograd (www.beograd.rs) – navela je Stankovićeva. 

Organozatori su istakli da su „Dani evropske baštine” deo Saveta Evrope i Evropske komisije, po čijoj je preporuci i prihvaćena ideja da se ove godine programi obeleže zajedničkom evropskom temom: „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem”. 

„Dani evropske baštine” tradicionalno otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legate i druge prostore koji tokom godine nisu dostupni za publiku i gde se priređuju posebni programi promocije dragocenog nasleđa: zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije, zdanje predsednika Republike Srbije – Novog dvora, Dvorskog kompleksa, Vlade Srbije, Palate Srbija, Ambasade Francuske, Narodne banke Srbije, zdanja Grada Beograda – Starog dvora; istorijske kuće – Dom Jevrema Grujića, Kuća porodice Veljković, Kuća kralja Petra Prvog, Legat Milorada Pavića, Legat Petra Lubarde i dr. Pored onih koji već tradicionalno otvaraju vrata, ove godine preduzeće   „Beograd na vodi” otvoriće Beogradsku zadrugu, a svoja vrata prvi put u okviru ove manifestacije otvoriće i SANU. Manifestaciji su se pridružili Dom vojske, a zahvaljujući Sekretarijatu za sport i omladinu i Beogradska arena, FK „Crvena zvezda” i FK „Partizan”. Angažovanjem Opštine Vračar, posetioci će moći da vide i kriptu u Hramu Svetog Save. Program se realizuje na celokupnoj teritoriji grada, na teritoriji svih gradskih opština.