utorak, 18. oktobar 2016.

Memorijalni defile povodom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 72. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra biće održan memorijalni defile na ulicama grada i svečana akademija u Narodnom pozorištu.

Memorijalni defile zakazan je za četvrtak, 20. oktobar, u 12 časova i kretaće se od „Londona” do  Palate „Albanija”, a formiranje kolone počinje u 11.30 sati. Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojim su se vojska i građanstvo našli 20. oktobra 1944. godine. 

Prvi punkt nalaziće se kod zgrade Predsedništva u Ulici kralja Milana, sledeći kod Skupštine Beograda. Defile nastavlja do ćoška Terazija i Trga Nikole Pašića na kome se nalazi i treći punkt, gde će se odigrati dramska scena koja će podsetiti na stravična stradanja rodoljuba na tom mestu. Nakon toga defile se približava hotelu „Moskva”, gde se kod Terazijske česme nalazi pretposlednji punkt, odakle se nastavlja ka Trgu republike, te ulazi u Knez Mihailovu i sa zadnje strane prilazi sceni kod Palate „Albanija”. 

Na ovoj sceni publika će imati prilike da prisustvuje scenskom prikazu borbi za „Albaniju”. Borba za ovo zdanje vodila se punih sedam sati i osvajano je „sprat po sprat”, nakon čega je počelo povlačenje neprijateljske vojske iz grada. 

U defileu od „Londona” do Palate „Albanija” učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, veterani SUBNOR-a i građani.

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Beograda će u 15 sati otkriti  ploče sa imenima ulica u Beogradu koja su dobile po sovjetskim komandantima jednica Crvene armije učesnicama u oslobađanju Beograda. Na Novom Beogradu bivša Ulica Goce Delčeva postaje Bulevar maršala Tolbuhina, a bivša Pohorska ulica će nositi ime Ulica generala Ždanova.

Performans rekonstrukcije „Velike borbe” počinje u 16.30 časova ispred Starog dvora, a u 20 sati je svečana akademija u Narodnom pozorištu.