utorak, 25. oktobar 2016.

Siniša Mali: Beograd investiciona kapija Srbije

Drugi po redu Beogradski investicioni dani održavaju se u uzbudljivom trenutku razvoja Beograda kakav nije viđen u protekle tri decenije, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvarajući ovaj najznačajniji trodnevni investicioni forum u našem glavnom gradu. On je pozvao investitore da dođu i ulažu u neke od atraktivnih projekata zahvaljujući kojima je Beograd, kako je naveo, u pravom smislu te reči investiciona kapija Srbije. 

– Beograd koji vidite danas značajno je drugačiji od onog koji ste mogli videti pre samo nekoliko godina, a usuđujem se da kažem, i tek najava onoga što će biti za dve do pet godina. Beograd nije samo domaćin, on je i aktivan učesnik i nosilac projekata koji će ovde biti predstavljeni, a za koje tražimo podršku od svih vas. Sa najvećim investicionim portfoliom u regionu, sigurni smo da imamo šta da ponudimo. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, koja nam je obezbedila političku stabilnost i sa kojom uspešno sarađujemo na velikim projektima, možemo da garantujemo sigurnost vaših investicija – poručio je Mali učesnicima BID-a danas u „Sava centru”. 

Beograd i Srbija imaju velike komparativne prednosti u odnosu na države u regionu i nalazi se u njegovom centru, naveo je Mali.

– On je grad sa najperspektivnijim međunarodnim aerodromom u regionu, koji je dom najbrže rastućoj avio-kompaniji u regionu „Er Srbija” i u kom se ukrštaju evropski koridori sa kineskim „putem svile”. Za investitore, pored atraktivnog položaja, Beograd i Srbija nude ubrzane procedure izdavanja dozvola i ozbiljan sistem novčanih i nenovčanih podsticaja. Iz Srbije, zahvaljujući širokoj mreži sporazuma o slobodnoj trgovini i zaštiti i podsticanju ulaganja, pruža se pristup tržištu od preko tri i po milijarde stanovnika, u sedam od deset najvećih ekonomija na svetu. Zbog svega toga, ne postoji atraktivnija destinacija za investitore od ove – kazao je Mali. 

Gradonačelnik je precizirao da su ove godine projekti koji se nude krajnje raznovrsni – od onih vezanih za saobraćajnu infrastrukturu, poput rekonstrukcije Starog savskog mosta, preko izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, koje je najveće u ovom delu Evrope, do atraktivnih projekata javno-privatnog partnerstva u oblasti javne rasvete i podzemnih garaža i razvoja atraktivnih lokacija poput Depoa u Bulevaru kralja Aleksandra ili druge faze Prokopa. 

– U Beogradu se poslednjih decenija nikada više nije radilo. Primer za to je i fabrika „Meita” koja se ubrzano gradu u Obrenovcu. Zahvaljujući saradnji između grada, republike i opštine, investitor je doneo odluku da duplira kapacitete, a za par meseci se očekuje otvaranje prvog dela ove fabrike, u kojoj će se zaposliti ukupno 1.400 ljudi. Pokrenuli smo i revitalizaciju priobalja, spuštamo Beograd na reke i razvijamo bisere turističke ponude poput Skadarlije, Velikog ratnog ostrva i gondole između Kalemegdana i Ušća, koja će početi da se gradi do novembra naredne godine. Izmeštamo saobraćaj iz centra grada, koji pretvaramo u veliku pešačku zonu i uvodimo javni linijski prevoz na našim rekama. Menjamo i ulepšavamo lice grada, smanjujemo emisije štetnih gasova i druge vidove zagađenja životne sredine i našim potomcima ostavljamo lepši i čistiji Beograd sa puno zelenila, parkova i urbanih džepova, pešačkih zona i biciklističkih staza – istakao je Mali. 

Gradonačelnik se osvrnuo i na egzaktne makroekonomske i druge pokazatelje koji potvrđuju da vizija, za koju je dobijeno poverenje građana pre malo više od dve godine, polako postaje stvarnost. 

– U Beogradu je prvi put broj nezaposlenih smanjen na manje od 100.000 zahvaljujući merama aktivnog zapošljavanja koje koordinirano sprovode republika i grad. Takođe, golim okom vidljivo je da se u Beogradu nikad više nije gradilo, pa dizalice i kranove možete videti svuda na potezu od Slavije do Kalemegdana, i od Novog Beograda do Savskog amfiteatra. Prema podacima nadležnih inspekcijskih službi, u Beogradu postoji 489 aktivnih gradilišta. Daljom i dubljom koordinacijom sa republikom, uz institucionalne reforme koje sprovodimo na nivou grada, uveren sam da možemo da stvorimo još više radnih mesta i dodatno doprinesemo ekonomskom razvoju Republike Srbije – rekao je Siniša Mali.

Za poslednje tri godine vraćeno je više stotina miliona evra zaostalih dugovanja prethodne gradske vlasti, smanjen je deficit skoro četiri puta, i gotovo sva gradska preduzeća postala su profitabilna. Kao poseban vid priznanja, jedna od najveće tri rejting agencije na svetu – Moody’s, u petak je Gradu Beogradu dodelila rejting B1 sa pozitivnim izgledom, što je jednako kreditnom rejtingu Republike Srbije. To potvrđuje reputaciju grada u međunarodnoj poslovnoj zajednici i poverenje koje investitori imaju u politiku fiskalne konsolidacije, strateško opredeljenje za održivi razvoj i uzajamnu podršku koja postoji između republike i grada. Takav Beograd generiše 40 odsto BDP-a Republike Srbije, naglasio je gradonačelnik. 

– Beograd nije sam za sebe, već nudi svoju pomoć i podršku svim jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji. Ta pomoć može biti novčana, može biti preko javnih usluga komunalnih sistema poput gradskog prevoza ili vodovoda, a može biti i tehnička, u vidu pripreme projekata i podrške stvaranju odgovarajućih institucionalnih struktura. Svesni smo da bez jakog lokala nema ni jake republike, a bez jake republike nema ni jakog Beograda. Samo zajedno možemo da idemo napred i da u potpunosti ostvarimo sve potencijale koje imamo, kako u ljudskim i prirodnim resursima tako i u geografskoj i političkoj poziciji koju naša vlada pažljivo štiti i razvija – rekao je Mali. 

On je na kraju izrazio nadu da će Beogradski investicioni dani postati još jedna manifestacija koja će investitore tradicionalno okupljati svake godine, a naredne, kako je naveo, u već rekonstruisanom „Sava centru”, odakle se pruža pogled na prve zgrade Beograda na vodi.