sreda, 11. januar 2017.

Obeležen Dan Biblioteke grada Beograda

Grad Beograd, kao osnivač Biblioteke grada Beograda, trudi se da omogući kvalitetno i efikasno funkcionisanje ovog „kulturnog srca Beograda”, rekla je danas zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović u Biblioteci grada Beograda povodom obeležavanja dana te ustanove. 

– Beograd je od svojih najranijih dana odisao duhom metropole i imao sluha za kulturne potrebe sugrađana, pa je tako još daleke 1846. godine inicirao osnivanje Beogradskog čitališta, preteče današnje biblioteke. Čitalište je bilo smešteno u opštinskoj zgradi kod Saborne crkve i izdržavalo se od članarina i priloga svojih članova. Mnogi građani poklanjali su knjige, slike, stari novac i različite narodne rukotvorine, tako da je stvorena knjižnica koja je rasla iz dana u dan. Pod pokroviteljstvom Opštine beogradske, Čitalište je istrajavalo više od šest i po decenija – istakla je Andrea Radulović za Beoinfo.

Dve decenije nakon gašenja Beogradskog čitališta, 11. januara 1931. godine, uređene su prostorije novoformirane Opštinske biblioteke i Muzeja u Ulici kralja Petra 26 i započet je intenzivan rad sa korisnicima bibliotečkih fondova. 

– Danas, 86 godina kasnije, nalazimo se u srcu jedne savremene bibliotečke mreže, koja se sa svojih 70 objekata prostire širom Beograda, od njegovih rubnih delova do Terazija i Knez Mihailove ulice – rekla je ona.

Zamenica predsednika Skupštine grada naglasila je da će grad istrajati u finansijskoj i u logističkoj pomoći, kao poslovni partner i kao prijatelj, da se rad gradske biblioteke odvija prema najvišim stručnim standardima.

– Ponosni smo na ovo kulturno srce grada, koje kuca za sve Beograđane i za sve posetioce Beograda, za svakog ko voli knjigu i žudi za znanjem, učenjem, stvaranjem i napretkom – poručila je Andrea Radulović.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov rekla je da je iza te ustanove uspešna, jubilarna godina te da su u njoj postigli sve što je i bilo planirano. Broj korisnika je rekordan i iznosi više od 147.000, navela je ona i dodala da digitalna biblioteka ima posetioce svaka tri minuta.

– Fokus u radu bio je čitalac i čitanje. Osim brojnih projekata, sa Skupštinom Beograda potpisali smo ugovor da sva deca u gradu budu naši članovi besplatno. Trudili smo se da imamo dobre knjige i da podstaknemo čitanje, na čemu ćemo raditi i ubuduće – naglasila je ona.

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević rekao je da je ovaj dan svake godine „veliki praznik” za sve ljubitelje knjige. 

– Kultura čitanja je bila i biće jedan od primarnih zadataka svake kulturne politike, a čitanje ono što naš život čini kvalitetnijim i boljim – istakao je ministar i posebno pohvalio izuzetan angažman zaposlenih u toj ustanovi, koji, kako je naveo, svakog dana kreativnošću, marljivošću, entuzijazmom i dobrim idejama čine Biblioteku grada Beograda uspešnom.

Čitalac godine u kategoriji dece je Nada Lazarević, a u kategoriji odraslih Ljiljana Tadić, najbolji bibliotekar u 2016. godini je Vera Petrović i dobitnik je nagrade „Marija Ilić Agapova”, najbolji izdavač u 2016. godini je JP „Službeni glasnik”, a Marija Janković najbolji knjižar i dobitnik nagrade „Gligorije Vozarović”. 

Obeležavanju dana Biblioteke grada Beograda prisustvovali su sekretarka za  kulturu Ivona Jevtić i njen pomoćnik Andrija Bojanić i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić.