ponedeljak, 16. januar 2017.

Mali: Beograd ulaže u obnovljive izvore energije

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge potpisali su danas u Starom dvoru Aneks sporazuma o realizaciji projekta „Kombinovana toplana i elektrana (KTE) u Padinskoj skeli koja za gorivo koristi biomasu”. Ovim aneksom povećana su sredstva švajcarske vlade za realizaciju projekta.

Projekat predviđa izgradnju Kombinovane toplane – elektrane (KTE) u Padinskoj skeli koja za gorivo koristi biomasu, energetsku rehabilitaciju škole „Olga Petrov” i bolnice „Dr Laza Lazarević”, kao i izgradnju toplovoda.

Gradonačelnik je rekao da je potpisivanje ovog aneksa važno zbog toga što je u pitanju jedna od prvih toplana na biomasu, te da će materijal koji se  do sada bacao biti iskorišćen za proizvodnju struje i toplotne energije.

– To je dobar primer proizvodnje zelene energije i očuvanja životne sredine. Javni obejkti koji će koristiti tu energiju, škola „Olga Petrov” i bolnica „Dr Laza Lazarević” na taj način će povećati energetsku efikasnost, smanjiće svoje račune i racionalizovati utrošak električne energije. Vlada Švajcarske donirala je gotovo deset miliona evra za ovaj projekat, a Grad Beograd će izgradnjom toplovoda od postrojenja do bolnice i škole uložiti milion i po evra. Ovo je primer kako lokalna samouprava ulaže u obnovljive izvore energije, i kako se potrošnja energije u javnim objektima može racionalizovati – objasnio je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da se osim ovog projekta radi i na projektu deponije u Vinči, te da će biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz smeća.

– U narednih nekoliko meseci očekujemo izbor firme koja će zajedno sa gradom raditi na tom postrojenju, a vrednost projekta je 300 miliona evra – dodao je Mali.

Prema njegovim rečima, prošle godine je zatvoreno sedam kotlarnica na teritoriji Beograda, a do 2022. godine taj posao mora biti potpuno završen. Osim toga, u narednih nekoliko meseci Grad Beograd će biti prva lokalna samouprava koja će osnovati fond za povećanje energetske efikasnosti.

– To je veliki projekat koji podrazumeva i ulaganje Vlade Republike Srbije, velikog broja investitora i Grada Beograda. Krenućemo u sistematsku zamenu fasada, stolarije, kao i u uvođenje koncepta pametnih zgrada, gde će se digitalno meriti korišćenje vode i električne i toplotne energije, a sve radi povećanja energetske efikasnosti, štednje energije i očuvanja životne sredine – naglasio je Mali i zahvalio Vladi Republike Srbije i švajcarskoj ambasadi u Srbiji što su omogućili realizaciju ovog projekta.

Ministar Antić je rekao da se tim projektom šalje poruka da Srbija i društvo sazrevaju jer se pitanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i pitanje energetske efikasnosti stavlja u red prvih prioriteta. Srbija će, prema rečima ministra, do 2020. godine povećati učešće obnovljivih izvora na 27 procenata, a trenutno je ova obaveza ispunjena na nešto više od 23 odsto. Antić je najavio brojne projekte u ovoj oblasti.

Filip Ge podsetio je da se na ovaj način ulazi u novu fazu projekta koji je veoma važan za Beograd, te da ovaj projekat ima veoma veliki potencijal da bude primer drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Događaju su prisustvovali i predsednik opštine Palilula Aleksandaar Jovičić i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić.