četvrtak, 19. januar 2017.

Vesić: Grad Beograd spreman za ključnu ulogu u uvođenju dualnog obrazovanja

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević održali su danas sastanak sa predstavnicima svih beogradskih opština, čija je tema bila plan upisa u srednje škole za narednu školsku godinu i potreba lokalnih samouprava za dualnim sistemom obrazovanja. 

Vesić je tom prilikom zahvalio ministru Šarčeviću na organizaciji sastanka i poručio da je Grad Beograd spreman spreman da preuzme sve svoje obaveze, jer je dualno obrazovanje jedan od najvažnijih projekata Vlade Republike Srbije i premijera. 

– Sastanku su prisustvovali predstavnici svih beogradskih opština jer će u budućnosti opštine imati mnogo veću ulogu u pripremanju planova upisa u srednje škole, što do sada nije bio slučaj. Sve opštine će imati rok do 10. februara da sakupe informacije od privrednih subjekata sa njihove teritorije, kako bi se ukladile potrebe privrede sa obrazovanjem koje đeci stiču – rekao je Vesić i dodao da je cilj ovog sastanka i dualnog obrazovanja je da deca po završetku obrazovanja mogu da pronađu posao, odnosno da se spreči obrazovanje za zanimanja koja nikome nisu potrebna. 

Prema njegovim rečima, veoma je važno da predstavnici beogradskih opština budu most između privrede i škola.

– Sve navedeno znači da ćemo prilikom pokretanja novih projekata u Beogradu, poput fabrike „Mei Ta“ u Obrenovcu ili robne kuće „Ikea“, sve obrazovne profile uskladiti sa realnim potrebama. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nas je upoznalo sa planiranim izmenama zakona koji se tiču obrazovanja. Jedna od tih izmena će biti veće uključivanje privrede u školske odbore, što znači da će i privreda direktno moći da utiče na rad škola – istakao je gradski menadžer. 

Vesić je naglasio da Grad Beograd mora dati poseban doprinos jer ako dualno obrazovanje zaživi u Beogradu, sigurno je da će zaživeti i u drugim opštinama.

– Ovo je prvi u nizu sastanaka koje ćemo imati kako bi već ove godine u našem obrazovnom sistemu zaživelo dualno obrazovanje. Tako će se naša deca konačno školovati u skladu sa potrebama, a ne da imamo slučaj da se po završetku obrazovanja neko nađe na birou jer niko ne traži to zanimanje. Između ostalog, suština dualnog obrazovanja je takođe da se izbegnu ogromni troškovi koje država i kompanije imaju za dodatno školovanje kadrova – dodao je Vesić. 

Ministar Šarčević je rekao je da je plan upisa po prvi put napravljen po drugoj agendi, što znači da je sada akcenat na lokalnoj samoupravi, koja će delovati uz pomoć resornog ministarstva i u sradnji sa privredom.

– To je sada timski rad u okviru kojeg će biti obavljen ne samo jednostavan uvid u potrebe tržišta rada, već i svojevrsno predviđanje budućih potreba. Izrada novih zakona, koji bi početkom narednog meseca trebalo da budu na javnoj raspravi, ima za cilj postojanje zakona o dualnom obrazovanju. Postoje specifičnosti angažovanja kompanija i njihovih resursa, raznih vidova osiguranja, uključivanja mentora, i svega onoga što su države koje su uvodile dualno obrazovanje kasnije uređivale zakonima. Mi imamo sreću da u susret izradi tog modela pripajamo celokupno zakonodavstvo – rekao je Šarčević.