petak, 3. februar 2017.

Kineska Nova godina obeležena i u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je večeras proslavi kineske Nove godine na prostoru Savske promenade iza zgrade Geozavoda. Gradonačelnik je narodu Kine čestitao Novu godinu, godinu vatrenog petla, koja je ove godine počela 28. januara i trajaće do 15. februara 2018. godine. 
Siniša Mali je rekao da saradnja Kine i Srbije nikada nije bila bolja, te da je ovo sjajna prilika da, poštujući tradiciju i kulturu naroda Kine, njihova Nova godina bude obeležena i u Beogradu.

- Mi se ove godine radujemo rekordnom broju turista iz Kine, s obzirom na to da je Srbija uvela bezvizni režim za Kineze. Radićemo i na promociji naše zemlje i našeg grada, a ove godine ćemo posetiti veliki broj sajmova u oblasti turizma u Kini, u Šangaju i Pekingu, čime će naša saradnja biti podignuta na još viši nivo. Kruna naših aktivnosti u odnosu sa gradom Pekingom biće „Dani Pekinga u Beogradu” koji će biti organizovani u septembru ove godine. To je manifestacija u kojoj će nekoliko dana biti posvećeno kineskoj kulturi, umetnosti, sportu, ali će to biti i velika šansa da više približimo naša dva naroda i pronađeno način da sarađujemo i u oblasti ekonomije i na drugim poljima – istakao je Mali i zahvalio ambasadoru Kine u Srbiji Li Mančangu na tome što, kako je dodao, poštujući svoju zemlju i svoj narod radi na promociji Srbije i Beograda. 

Ambasador Kine Li Manačang je ponovio da su odnosi Kine i Srbije sada na najvišem nivou. Ambasador je građanima Srbije čestitao Novu godinu i poželeo mnogo sreće i uspeha.

Na ovoj manifestaciji organizatori su se potrudili da dočaraju atmosferu proslave kineske Nove godine uz kineskog zmaja, drevni kineski ples, tačku na klizalištu, ali i srski folklor, Dečji hor RTS-a i tradicionalni vatromet.