četvrtak, 23. februar 2017.

Otvoren 39. Međunarodni sajam turizma

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas 39. Međunarodni sajam turizma i nakon toga obišao štand Grada Beograda, gde su ga dočekali gradonačelnik Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, kao i drugi predstavnici gradske vlasti.

Nikola Nikodijević je tom prilikom podsetio da je prihod od turizma u zemlji prošle godine nešto viši od milijardu evra, a najveći deo toga upravo je ostvaren u Beogradu.

– Broj noćenja u glavnom gradu veći je za skoro 14 odsto, broj turista je povećan za nešto više od 11 procenata. Otvoren je 95. hotel, a u planu je i izgradnja novih i to najvećih hotelskih lanaca, koji prepoznaju Beograd kao ogroman turistički potencijal. Samo u vreme novogodišnjih praznika popunjenost hotela u centralnim beogradskim opštinama bila je čak 98 odsto, što je dokaz njegove atraktivnosti – rekao je Nikodijević. 

Grad namerava da poveća turističku ponudu, naveo je predsednik gradskog parlamenta i dodao da je Beograd u regionu lider u sportskom turizmu. Kako je nagovestio, planovi se odnose i na dalji razvoj kulturne ponude grada, a naročito na pospešivanje kongresnog turizma. 

Aleksandar Vučić je na samom otvaranju sajma istakao da Beograd postaje jedna od najvažnijih siti brejk destinacija i zahvalio gradonačelniku jer danas u našoj prestonici ima oko 470 javnih gradilišta. 

– Pre samo tri godine bilo je skoro deset puta manje gradilišta, a danas je Beograd grad kranova, dizalica i radnika, ali želimo da to bude i Niš i Novi Sad i mnoga druga mesta – rekao je Aleksandar Vučić.

Pod sloganom „Uživajte na vreme!”, u šest izložbenih hala predstavlja se više od 1.100 izlagača iz 56 zemalja, a prvi put svoje turističke potencijale predstaviće Nacionalna turistička agencija Kine, sa sedištem u Budimpešti. Posetioci imaju priliku da upoznaju i regione Ruske Federacije, a zemlja partner 39. Sajma turizma je Crna Gora.

Otvaranju Sajma turizma prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, v.d. sekretara za privredu Milinko Veličković, v.d sekretara za kulturu Ivona Jevtić, direktor TOB-a Miodrag Popović.