četvrtak, 23. februar 2017.

GSP nabavlja nova vozila za prevoz školske dece

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas u JKP GSP „Beograd” potpisivanju ugovora o nabavci 12 novih autobusa za prevoz školske dece. Ugovor su potpisali direktor gradskog prevoznika Željko Milković i direktor preduzeća „Autobus” Robert Vrhovski.
Siniša Mali je rekao da GSP prvi put u istoriji nabavlja 12 školskih autobusa koji su namenji samo za prevoz dece.

– Prevoz dece je usluga koju mi godinama unazad nudimo, ali prvi put će to biti posebni autobusi sa video-nadzorom, pojasevima na svakom sedištu, klima-uređajima, tako da su u potpunosti prilagođeni deci. Biće u žutoj boji koja je karakteristična za ceo svet. Tako ćemo prvi put u našem gradu imati autobuse samo za decu. U ovom trenutku GSP deset vozila koristi za prevoz dece i povlači ih iz redovnog saobraćaja, a kada budemo dobili ovih 12 autobusa, oni će biti vraćeni na ulice. Vozila će stizati sukcesivno, po četiri u maju, junu i julu, tako da će do nove školske godine svi biti u Beogradu – naglasio je Mali i dodao da autobuse proizvodi domaća kompanija, čime se podstiče razvoj domaće privrede.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd vodi računa o deci, naročito onoj koja žive u prigradskim naseljima, kojima je škola daleko. 

– Ovo je i deo napora da konsolidujemo GSP. U 2015/2016. godini kupljeno je 55 autobusa, a pre desetak dana potpisan je ugovor za nabavku 30 zglobnih autobusa, čija se isporuka očekuje u drugoj polovini godine. GSP polako staje na noge – naglasio je Mali i apelovao na građane da kupuju karte za vožnju u gradskom prevozu. 

Milković je naveo da su u pitanju veoma bezbedni autobusi za decu, naročito zbog toga što imaju bezbednosne pojaseve, uočljivu žutu boju, biće posebno označeni, a imaće i rotaciju.

– Ta vozila ćemo koristiti i za prevoz đaka do raznih ustanova, a njihovom nabavkom ćemo sigurno poboljšati kvalitet saobraćaja – objasnio je Milković i dodao da vozila imaju Ivekovu šasiju, a proizvodi ih preduzeće „Feniksbus” iz Novog Sada.

Direktor „Feniksbusa” Dejan Divljak izrazio je zadovoljstvo što će to preduzeće proizvodnjom midibuseva učestvovati u razvoju školskog prevoza u Beogradu. Veoma nam je drago, dodao je, da poslujemo sa domaćim prevoznicima kao što je GSP „Beograd”. On je obećao da će autobusi biti isporučeni u rokovima koji su definisani ugovorom.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i vršilac dužnosti sekretara za javni prevoz Uglješa Mitrović.