petak, 24. februar 2017.

Vesić: Političari moraju da uvaže zahteve građana

Gradski menadžer Goran Vesić i članica Gradskog veća Tanja Popović prisustvovali su danas u Osnovnoj školi „Đuro Strugar” na Novom Beogradu obeležavanju Maslenice, ruskog narodnog praznika kojim se ispraća zima i dočekuje proleće. Manifestaciji u organizaciji učenika i nastavnika ove škole prisustvovali su v.d. gradskog sekretara za privredu Milinko Veličković i predstavnici Ambasade Ruske Federacije.

Goran Vesić je podsetio da je ova škola prvobitnim planom  mreže škola trebalo da bude ukinuta, ali da su se roditelji organizovali i u saradnji sa Gradom Beogradom je nađeno najbolje rešenje kako bi škola nastavila sa radom.

– Tokom razgovora sa Tanjom Popović i Milinkom Veličkovićem zajedno smo došli do zaključka da su roditelji potpuno u pravu i da je postojalo bolje rešenje. Tako će se iz ove škole 1. septembra iseliti Politehnička škola, a na njihovo mesto ući će skoro 200 predškolaca, čime će se zadržati osnovna škola, a i predškolci će početi da se privikavaju na zgradu u kojoj će provesti narednih osam godina školovanja. To je inače princip koji postoji u svetu i drago mi je da će ova, najstarija škola na Novom Beogradu uspeti da opstane jer zbog nedostatka učenika to inače ne bi mogla. To je istovremeno i dokaz da političari treba da uvaže zahteve građana i da sa ljudima koji žive i rade na nekom prostoru dođu do rešenja. To se najbolje pokazuje u ovom slučaju, gde roditelji, škola, grad i ministarstvo mogu da promene neku odluku u korist dece – istakao je gradski menadžer.
Vesić je naglasio i da će, racionalizacijom mreže škola, koja će stupiti na snagu 1. septembra, Beograd dobiti skoro 2.000 novih mesta  u vrtićima.

– U ovom trenutku oko 8.500 dece čeka na mesto u vrtićima, od čega 3.000 u prioritetu. Ovom racionalizacijom rešićemo oko 2.000 mesta, a ministar Šarčević, uz veliku podršku premijera Vučića, uspeo je da obezbedi 50 miliona evra od Svetske banke, koji su namenjeni za predškolske ustanove. Mi se nadamo da ćemo za Beograd uspeti da povučemo oko 15 miliona, čime bismo u narednih nekoliko godina uspeli da stvorimo još nekoliko hiljada novih mesta – istakao je gradski menadžer, naglasivši zadovoljstvo što je OŠ „Đuro Strugar” simbol promena i dobar primer kako se saradnjom svih zainteresovanih mogu rešavati problemi.

Predstavnik Saveta roditelja OŠ „Đuro Strugar” Goran Knežević zahvalio je gradskim funkcionerima koji su pomogli da ova škola opstane.

– Roditelji i lokalna zajednica bili su jako pogođeni saznanjem da škola može da se zatvori i zato smo se organizovali i zatražili pomoć. Obraćali smo se i predsedniku opštine Novi Beograd i zaštitniku građana Saši Jankoviću i niko nije hteo da nam izađe u susret. Nakon obraćanja Tanji Popović dobili smo razumevanje, razgovarali i sa drugim gradskim funkcionerima, primio nas je ministar Šarčević i dobili smo priliku da iznesemo svoje predloge. Ispostavilo se da je taj predlog bio dobra osnova i za rešavanje predškolskih i školskih problema i zadovoljni smo što svi zajedno danas možemo da kažemo da je to primer kako treba sarađivati u lokalnoj zajednici na dobrobit svih – rekao je Knežević.

U priredbi povodom Maslenice učestvovali su đaci ove osnovne  škole, kao i predškolci vrtića „Lastavica” Predškolske ustanove „11 april”, a nakon manifestacije svi učesnici su mogli da se posluže palačinkama, tradicionalnim simbolom ovog praznika.