petak, 24. februar 2017.

Prolećno uređenje zelenih površina

Intenzivni i obimni radovi JKP „Zelenilo – Beograd” na uređenju zelenih površina širom Beograda počeli su sa dolaskom lepog vremena.
Vrši se prolećno grabuljanje travnjaka, utovar i odvoz  sakupljenog lišća i otpadaka. Sa čvrstih zastora skidaju se nanosi koji su se nakupili u prethodnom periodu.

Pored toga, u sklopu prolećnog uređenja zelenih površina, izvodiće se i seča suvih grana i stabala, vađenje panjeva, popravka vertikalne zaštite stabala koja su se oštetila, kao i čišćenje sadnih mesta od otpadaka. Vrši se i priprema sadnih mesta za prolećnu sadnju u drvoredima Beograda, koja će biti započeta za desetak dana.

U ovom periodu orezuju se i izdižu krošnje stabala, okopava cveće i vrši se okopavanje i riljanje šiblja kao i odgrtanje, đubrenje i orezivanje ruža.
 Parkovski mobilijar će takođe biti pripremljen za korisnike zelenih površina koji će sa nastupanjem lepih dana sve više vremena provoditi napolju. Popravljaju se i farbaju klupe, rekviziti za igru dece, zaštitni stubići i korpe za otpatke kako bi sve bilo ispravno i čisto da bi naši sugrađani mogli da uživaju u beogradskim parkovima i na igralištima.

Radnici „Zelenila” juče su završili uređenje prostora ispred Kombank arene, a trenutno se uređuje zeleni pojas uz auto-put. Izdižu se krošnje drveća, uklanjaju se suve i prelomljene grane. U parku Jelovac u Zemunu takođe su u toku radovi na popravci i farbanju klupa. Intenzivno se uređuju i površine u naselju Višnjička banja, gde je u toku čišćenje površina, grabuljanje, orezivanje šiblja i stabala. Narednih dana u planu je sadnja blizu 30 novih stabala uz šetalište na Dunavcu, na potezu do hotela „Jugoslavija” do dela na kome je smeštena vojska.

Iz ovog komunalnog preduzeća apeluju na sugrađane da čuvaju zelenilo i ne bacaju smeće na javne površine i mesta koja nisu za to predviđena.