petak, 24. februar 2017.

Mali: Beograd je filmska i kulturna prestonica Evrope

Beograd je u narednih deset dana filmska prestonica Evrope, rekao je danas gradonačelnik Siniša Mali na završnoj konferenciji za novinare povodom predstojećeg Festa. Pored gradonačelnika, medijima su se obratili i reditelj Emir Kusturica, glumice Monika Beluči i Sloboda Mićalović, deo ekipe filma „Na mlečnom putu”, koji će večeras otvoriti 45. Međunarodni filmski festival u Beogradu.

– Ovogodišnji Fest je kruna svih naših napora u protekle tri godine da od festivala napravimo ono što je nekada bio i da mu vratimo stari sjaj. Kao pokrovitelju manifestacije, važno mi je da iz godine u godinu imamo sve veći broj posetilaca, filmova i svetskih zvezdi koje dolaze u naš glavni grad. Beograd je još jednom potvrdio da je prestonica kulture ovog dela Evrope – istakao je Mali.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi Festa.

Reditelj Emir Kusturica je ocenio da su se vremena promenila, ali da je film kao oruđe umetnosti ostao da živi. Fest je uspeo da premosti sve nevolje, dodao je Kusturica, i istakao da je danas u Beogradu ponovo jedna velika filmska zvezda, kao nekad Harvi Kajtel, Džoni Dep, Džim Džarmuš i brojni drugi filmski stvaraoci. 

Monika Beluči je rekla da je srećna što je ponovo u Srbiji i što baš film u kojem glumi otvara festival. Ona je Festu poželela „dug život” i mnogo uspešnih premijera. 

Sloboda Mićalović je podelila svoje osećanje da „grad poslednjih mesec dana živi za Fest”. To je važno za sve filmske stvaraoce jer pokazuje da film ima budućnost i da se otvara novo poglavlje Festa, ocenila je ona.  

Prilikom današnje posete Monike Beluči Starom dvoru, gradonačelnik Siniša Mali poklonio je slavnoj glumici narukvicu, repliku srednjovekovnog nakita iz 16. veka.

Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, član Gradskog veća Slobodan Šolević, umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, te v. d. gradske sekretarke za kulturu Ivona Jevtić i informisanje Mirjana Pavičić.