petak, 10. mart 2017.

Raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću

Grad Beograd raspisao je danas međunarodni konkurs za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću koje će biti podignuto na Studentskom trgu 12. marta 2018. godine, izjavio je za Tanjug gradski menadžer Goran Vesić.

On je podsetio da se spomenik podiže na inicijativu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i da će konkurs trajati ukupno sedam meseci, kao i da će se realizovati u dva dela. 

– Prvi deo konkursa trajaće do 15. juna, da bi do kraja juna konkursna komisija donela odluku koja će rešenja ući u uži krug, a potom će ti autori biti pozvani da urade idejno rešenje spomen-kompleksa i da do kraja septembra predlože svoje rešenje, kako bi komisija 16. oktobra završila svoj posao i izabrala rešenje koje će biti realizovano – pojasnio je Vesić.

On je istakao da veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da se podigne spomenik Zoranu Đinđiću. Podsetivši da je Đinđić ubijen dok je bio premijer Srbije, gradski menadžer je izrazio uverenje da će spomenik na pravi način oslikavati ono što je Đinđić bio za Srbiju. 

– Đinđić je bio čovek koji je sprovodio reforme, koji je želeo da se ova zemlja modernizuje i verujemo da ćemo mu se na ovaj način, na petnaestogodišnjicu njegovog ubistva, odužiti za ono što je dao Srbiji – zaključio je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je da će postavljanju spomen-obeležja Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu prethoditi uređenje tog trga i to prema idejnom rešenju koje je gradu dostavio arhitekta Boris Podreka.

Grad u narednom periodu prvo treba da izmesti okretnicu trolejbusa sa tog trga, rekao je on, i naveo da će se nakon toga početi sa izgradnjom podzemne garaže koja će imati 700 mesta i koja će, pre svega, u velikoj meri građanima koji tu žive rešiti problem parkiranja. 

– Intenzivno radimo na svim tim pripremama i nakon uređenja Studentskog trga, prema idejnom rešenju koje nam je dostavio arhitekta Boris Podreka, mi ćemo na tom mestu postaviti spomenik Đinđiću – dodao je Folić.

Arhitekta Boris Podreka je, govoreći o uređenju Studentskog trga, rekao da je to jedan jako „čudan” prostor koji može da se posmatra ili kao široka ulica ili kao trg sa „nekom anomalijom”, te da je cilj uređenja tog prostora njegovo vizuelno proširenje.

Konkursni materijal učesnici konkursa mogu preuzeti bez nadoknade na web-portalu Grada Beograda (www.beograd.rs) i Društva arhitekata Beograda (www.dab.rs) od 30. marta ove godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni 16. oktobra, a ukupni nagradni fond je 19.000 evra. Nagrade će biti dodeljene prema sledećoj raspodeli: prva nagrada 8.000 evra, druga 5.000, treća 3.000 i tri nagrade od po 1.000 evra.

U žiriju konkursa su: predsednik žirija Boris Podreka, glavni gradski urbanista Milutin Folić, akademik i slikar Dušan Otašević, akademik i slikar Vladimir Veličković i slikar Čedomir Vasić.