četvrtak, 16. mart 2017.

Takmičenje Muzičke omladine ove godine posvećeno mladim flautistima

Četrdesetsedmo međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograd održava se od 21. do 30. marta na „Kolarcu”, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada. O detaljima i značaju takmičenja na konferenciji su govorili v. d. podsekretar za  kulturu Milan Lazović, predstavnici Muzičke omladine Beograda – direktorka Tatjana Vojnov i zamenica direktora Marija M. Karan, kao i selektor programa i član žirija prof. Ljubiša Jovanović i predsednica Upravnog odbora MTMO dr Branka Radović. 

Organizatori su istakli da ovogodišnje takmičenje, posvećeno mladim flautistima, u Beogradu okuplja 16 mladih takmičara iz Kine, Srbije, Švajcarske i Češke. Na svečanom otvaranju, 21. marta u 20 časova na Kolarcu, 47. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine koncertom će otvoriti vunderkid flautistkinja Sofija Milenković i Simfonijski orkestar „Camerata Serbica”, pod dirigentskom palicom Biljane Radovanović, uz nastupe uvaženih članova žirija. 

U danima koji slede, kako su istakli organizatori, publika će kroz dve etape potpuno besplatno moći svakodnevno da sluša takmičare na „Kolarcu”, dok je veliko finale zakazano za 29. mart od 18 časova. U finalu takmičari nastupaju sa simfonijskim orkestrom „Camerata Serbica” i dirigentom Biljanom Radovanović. 

Profesor Ljubiša Jovanović je istakao da je ovogodišnji takmičarski program izuzetno zahtevan, da je selekcija bila rigorozna, te da će se mladi flautisti predstaviti solo, kao kamerni muzičari, i uz pratnju simfonijskog orkestra. On je izrazio zahvalnost brojnim muzičkim saradnicima i dodao da će Beograd ugostiti kako najveća svetska afirmisana umetnička imena, tako i trenutno najtalentovanije mlade svetske flautiste, pred kojima je blistava karijera. Konkurencija će biti oštra, a žiri strog i pravedan. Pobednik dobija zlatnu glavu flaute marke Haynes (prijatelja 47. MTMO) od 14 karata, a najbolje plasiran takmičar-student Fakulteta muzičke umetnosti Beograd srebrnu flautu 

O takmičenju su afirmativno govorili i Branka Radović kao respektabilni muzički kritičar, muzikolog, te direktor opere i baleta „Madlenijanum”, i Milan Lazović, u ime osnivača i pokrovitelja takmičenja – Sekretarijata za kulturu. Oni su istakli da je reč o jednoj od najdugovečnijih kulturnih manifestacija od izuzetnog značaja za naš grad i zemlju jer okuplja trenutno najbitnija imena svetske muzičke scene, kada je reč o klasičnoj muzici. 
Za takmičarske etape ulaz je slobodan, a za svečano otvaranje i veliko finale karte su dostupne na blagajni „Kolarčeve zadužbine”.