petak, 17. mart 2017.

Mladenović: Održati stabilnost da se ne ponovi 17. mart

Godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji obeležena je danas u Spomen-sobi u Palati „Beograd”, prostorijama koje je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih dobilo na korišćenje zahvaljujući Gradu Beogradu. U ime grada, događaju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović. 

– Danas, na dan sećanja, 13 godina posle martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, proterivanja i ubijanja Srba, uništavanja srpske imovine, rušenja i paljenja crkava i manastira, još niko nije označen kao odgovoran i procesuiran.

Pred očima međunarodne javnosti, vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, tog 17. marta desilo se etnički motivisano nasilje, baš u situaciji kada Srbija nije imala predsednika države koji je mogao da odgovori na sve izazove, a vlada bila tek formirana, što je bio povod da Albanci na KiM progone, ubijaju, pale i ruše srpske svetinje.

Upravo zbog toga, osim što zaboravu ne smemo prepustiti sećanje na 17. mart, moramo održati stabilnost i sigurnost koju naša država sada ima, kako se takvo nasilje ne bi više nikad ponovilo – rekao je Andreja Mladenović.