petak, 24. mart 2017.

Osamnaest godina od bombardovanja Srbije 1999. godine na Straževici

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević položio je danas  na brdu Straževica venac na Spomen-obeležje poginulim pripadnicima Vojske Srbije u bombardovanju NATO-a 1999. godine. Komemoraciji su prisustvovali član Gradskog veća Radenko Durković, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i predstavnici opšina i republike. 

Nikodijević je naglasio da danas,  kada se obeležava osamnaest godina od agresije NATO-a na našu zemlju i naš grad, imamo veliku i neprolaznu dužnost da se sa pijetetom setimo svih ljudi koji su dali svoje živote u borbi za slobodu države, ali i svih nevinih žrtava bombardovanja Srbije 1999 godine. 

– Osećamo nepravdu koja nam je učinjena tih dana jer smo uvereni i znamo da smo bili u pravu. Naša obaveza kao države je da vodimo računa o porodicama stradalih i o onima koji su u tim borbama povređeni i ranjeni, ali i da izvučemo pouke kako nam se ovakve stvari nikada više ne bi ponovile. Ja se nadam  da stvaramo društvo u kome se patriotizam više neće meriti davanjem života za svoju zemlju, već da na nekim drugim osnovama izgrađujemo budućnost za naše društvo u 21. veku. Da bismo mogli da gradimo Beograd mira i Srbiju mira i prosperiteta, zahvalni smo ljudima koji su dali najvrednije što imaju, svoje živote, da bismo živeli u slobodi – rekao je Nikodijević.

Straževica je bila jedina lokacija u Beogradu koja je bombardovana svih 78 dana, koliko je trajao i napad. Vršeći svoju dužnost u bombardovanju su 27. marta 1999. godine poginula dvojica zastavnika Vojske Jugoslavije Vlastimir Lazarević i Vladimir Vujović. Na mestu njihove pogibije sada se nalazi Spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice”, gde se tradicionalno polažu venci i pale sveće za sve poginule u bombardovanju. 

Vence na „Glasnika sa Straževice” položili su i predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, boračkih organizacija i porodice pripadnika vojske poginulih u bombardovanju Straževice 1999. godine.