petak, 24. mart 2017.

Sećanje na poginule radnike RTS-a

Zamenik gradonačelnika grada Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na spomen-obeležje „Zašto” u Tašmajdanskom parku  radncima RTS-a poginulim u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Mladenović je istakao da 18 godina pamtimo i sećamo se osmeha čestitih radnika Radio-televizije Srbije, koji su samo časno radili svoj posao, radujući se životu, planirali svoju budućnost.

– Osamnaest godina je od kada su te nevine žrtve tragično nastradale od NATO bombi. Sećamo se i nikada nećemo zaboraviti, jer će tako uspomena na njih uvek biti živa. Spomen-obeležje „Zašto”, jedno od najtužnijih mesta u našem glavnom gradu, traži odgovor, opominje i ne prepušta zaboravu da je nepravedno i protivpravno jedna suverena zemlja bombardovana. Pamtimo i ne zaboravljamo zajedno sa porodicama nastradalih, kolegama, sve nevine žrtve NATO bombardovanja i 16 radnika RTS-a, koji su samo predano radili svoj posao – ukazao je Mladenović.

On je istakao da će Grad Beograd u narednim danima inicirati sastanak sa predstavncima RTS-a, članovima porodica poginulih radnika i Ministarstva kulture kako bi se konačno krenulo u realizaciju već usvojenog idejnog projekta, s ciljem da bombardovana zgrada RTS-a u Abardarevoj ulici bude restaurirana u spomen-komleks, kakav i zaslužuje.

Vence su na spomen-obeležje „Zašto” položili ministar kulture i informisanja  Vladan Vukosavljević i članovi porodica radnika RTS-a nastradalih 23. aprila 1999. godine