petak, 24. mart 2017.

Mali: Beograd aktivno radi na povećanju energetske efikasnosti

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa direktorom kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) u Beču Haraldom Egererom, sa kojim je razgovarao o načinima na koje Beograd može da poboljša svoju energetsku efikasnost. Razgovaralo se i o tome kako dalje mogu da se sprovode dve inicijative UNEP-a koje je grad potpisao – jedna se bavi energetskom efikasnošću u zgradarstvu (BEA) a druga unapređenjem daljinskog grejanja (DES).

Siniša Mali je istakao da je Beograd jedini grad u svetu koji je uključen u dve inicijative UNEP-a, kao i da je to potvrda aktivnosti grada u protekle tri godine,  usmerenih ka zdravijem i zelenijem okruženju. On je dodao da se u gradu trenutno radi na restauraciji 70 fasada, čime će biti povećana energetska efikasnost u zgradama.

Takođe, na sastanku je bilo reči o osnivanju Fonda za energetsku efikasnost, koje će uslediti u narednim mesecima, čime će Beograd postati prva lokalna samouprava u Srbiji koja osniva takav fond. Time će biti omogućeno da se započne veliki projekat povećanja energetske efikasnosti u javnim i privatnim zgradama.

Osim toga, krajem maja biće održana „Nedelja energetike u Beogradu”, gde će na brojnim događajima, kako mladi tako i stručna javnost imati priliku da se informišu i raspravljaju o važnosti zaštite životne sredine, klimatskim promenama, energetskoj efikasnosti.