četvrtak, 30. mart 2017.

Muzej afričke umetnosti jedinstven u regionu

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivona Jevtić posetila je beogradski Muzej afričke umetnosti, osnovan 1977. godine pod pokroviteljstvom Skupštine Beograda. Muzej je ustanovljen na temelju donacije koju su Beogradu i Srbiji darivali Veda i dr Zdravko Pečar, dugogodišnji jugoslovenski ambasador u brojnim zemljama Afrike. 

– Muzej afričke umetnosti je ustanova koja ima jedinstvenu poziciju i ulogu u Beogradu, Srbiji i na Balkanu i koja punih 40 godina svojim izložbama, tribinama, kreativnim radionicama, publikacijama i drugim akcijama ostvaruje značajan doprinos u uspostavljanju, širenju i održavanju kulturnih veza, kao i promovisanju principa multikulturalnosti i kulturne raznolikosti – istakla je Ivona Jevtić u razgovoru sa Marijom Aleksić, direktorkom ove kuće. 

U godini kada ova ustanova obeležava važan jubilej, predstavnici Sekretarijata za kulturu i muzeja razgovarali su o budućim planovima i aktivnostima. Zahvaljujući JKP „Zelenilo – Beograd” prilaz i dvorište muzeja nedavno su kompletno rekonstruisani, a čitava bašta je prvi put osvetljena nakon radova koje je izvelo JKP „Javno osvetljenje”. Za početak aprila najavljeni su i radovi na uređenju stalne postavke, nakon čega će uslediti završne pripreme za svečanost povodom proslave jubileja 23. maja.

– Privilegija je Beograda i Srbije da u svojoj kulturnoj ponudi imaju i ustanovu kao što je Muzej afričke umetnosti. Skupština grada ponosna je na domete koje na ovom polju ostvaruje tim muzeja i nastojaće da u narednom periodu pruži još jaču podršku kako bi on bio još vidljivije utisnut na kulturnu mapu Srbije i ovog dela Evrope i kako bi u boljim uslovima dostojno obeležio 40 godina od osnivanja – istakla je Ivona Jevtić, izrazivši uverenje da će uskoro biti nastavljeni i radovi na rekonstrukciji i adaptaciji kupole ovog zdanja, započete pre više od dvadeset godina.