četvrtak, 30. mart 2017.

Vesić: Grad Beograd rešava problem nedostatka mesta u vrtićima

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik opštine Zemun Dejan Matić obišli su danas vrtić „Oaza” u Zemunu, koji se nalazi u krugu nekadašnje fabrike „Elektronska industrija”. Obilasku je prisustvovala i direktorka Predškolske ustanove „Dr Sima Milošević” Jasmina Bouali Stanojković.

Vesić je rekao da je upravo „Oaza” jedan od primera kako se rešava problem nedostatka mesta u vrtićima, jer se on i nalazi u adaptiranim prostorijama nekadašnje fabrike i otvoren je prošle godine.

– Na ovaj način obezbedili smo da oko 300 dece boravi u ovakvim uslovima, koji su na svetskom nivou. Kad je reč o nedostaku mesta u vrtićima, u opštini Zemun taj problem je najviše izražen. Dobili smo građevinsku dozvolu za vrtić u zemunskom naselju Altina, koji će imati kapacitet za 250 dece, površine 800 kvadratnih metara. Nedavno je u Ugrinovcima otvoren vrtić u adaptiranim prostorijama Doma kulture za oko stotinu dece – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, problem nedostatka mesta u vrtićima u Beogradu biće rešen ne samo izgradnjom novih već i prenamenom nekih objekata. Grad se priprema, dodao je Vesić, da iskoristi deo kredita od 50 miliona evra koji je namenjen za adaptaciju objekata u vrtiće i izrazio nadu da će i Grad Beograd deo tog novca iskoristiti za vrtiće.

– Poslednjih nekoliko meseci razgovaramo sa predstavnicima evropskog lanca vrtića koji su zainteresovani da grade više desetina takvih ustanova u Beogradu, a slične inicijative imamo i iz Rusije. Povećava se interesovanje stranih kompanija koje se tim poslom bave i verujem da ćemo veoma brzo doći u situaciju da u Beogradu više ni- jedno dete neće čekati mesto u vrtiću. Trenutno oko osam i po hiljada čeka mesto, od čega je oko pet hiljada prioritet, što je nedopustiva situacija koja mora da se reši – objasnio je gradski menadžer.

Ministar Šarčević je rekao da se vrtić „Oaza” nalazi u prelepom objektu, koji zaposleni čuvaju i stalno oplemenjuju.

– Video sam da se u njemu primenjuju dobre metode u procesu rada sa decom, vaspitači primenjuju montesori program, za šta su i obučeni. Deca su ovde zadovoljna i srećna – naveo je Šarčević.

Dejan Matić je kazao da opština vodi brigu o svim sugrađanima, a naročito o onim najmlađima. 

– U naselju Busije opština i crkva će obezbediti prostor za decu do predškolskog uzrasta. Politika Vlade Srbije, grada i opštine daje dobre rezultate i sa takvom politikom ćemo i nastaviti – zaključio je Matić.