četvrtak, 20. april 2017.

Pozitivan bilans poslovanja javnih preduzeća u 2016. godini

Bilans poslovanja javnih preduzeća u 2016. godini izuzetno je pozitivan, ocenio je na današnjoj sednici gradskog parlamenta pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

On je obrazlažući informaciju o sprovođenju postupka analize i utvrđivanja nepokretnosti koje koriste deset javnih preduzeća, a na kojima je Grad Beograd nosilac prava javne svojine, rekao da je reč o usaglašavanju sa Zakonom o javnoj svojini, što je usledilo nakon usaglašavanja i sa Zakonom o javnim preduzećima. Rezultat toga jeste pozitivno poslovanje u javnom sektoru.

– Stubovi restrukturiranja javnih preduzeća bile su investicione reforme, organizaciono restrukturiranje i finansijska konsolidacija. Bilans poslovanja u javnim preduzećima, koji će prema procenama u 2016. godini iznositi deset milijardi dinara, najbolji je pokazatelj uspeha tog procesa, naročito ako se ima na umu da je 2013. gubitak iznosio dve milijarde dinara – objasnio je Milosavljević.

Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda prestalo je pravo korišćenja na 34 stana, a kako je precizirala vršilac dužnosti sekretara za imovinske i pravne poslove Slavica Savičić, ove nepokretnosti opredeljuju se za rešavanje pitanja raseljavanja stanara iz bivšeg naselja „Koreja”. Na ovaj način rešava se problem koji datira još iz sredine devedesetih godina prošlog veka.

Usvojeno je i rešenje kojim je predloženo Vladi Republike Srbije da se utvrdi javni interes za eksproprijaciju zemljišta i objekata radi izgradnje postrojenja za upravljanje otpadom, sanaciju i proširenje deponije Vinča. Grad Beograd na ovaj način određen je kao korisnik.

Skupština grada usvojila je i izmene i dopune 14 gradskih odluka u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o prekršajima. Vršilac dužnosti sekretara za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić precizirala je da je reč o usaglašavanju u delu kaznenih odredbi, te da su utvrđene novčane kazne u fiksnom iznosu za sve prekršaje za koje je kao sankcija propisana novčana kazna.

Donet je i program sprovođenja mera tehničke zaštite objekata i prostornih kulturno-istorijskih celina na teritoriji grada Beograda, utvrđenih za kulturna dobra. Reč je o drugoj fazi koja podrazumeva predaju Gradu Beogradu na staranje 25 objekata koji su pod zaštitom države. Grad kao staralac u saradnji sa gradskim opštinama sprovešće mere tehničke zaštite na restauraciji oštećenih i oronulih fasada i delova objekata koji su kulturna dobra ili se nalaze u prostornim kulturno-istorijskim celinama.

Usvojene su i tri odluke za koje je obrađivač bio Sekretarijat za privredu, a ticale su se izmene radnog vremena ugostiteljskih objekata, načina, uslova i kriterijuma za izbor korisnika sredstava podrške preduzetništva i za izbor programa i projekata u turizmu koji se sufinasiraju iz budžeta grada. 

Kako je navela vršilac dužnosti podsekretara za privredu Maja Bajagić, u 2016. godini 11 žena preduzetnica dobilo je sredstva za kupovinu mašina i opreme i zaposlile su najmanje jednog radnika. Pomoć grada ženama preduzetnicama deo je sveobuhvatnog cilja koji se tiče unapređenja poslovnog procesa uz uvođenje novih proizvodnih i poboljšanje postojećih poslovnih linija, kao i za pokretanje novih preduzetničkih aktivnosti i otvaranje mogućnosti za modernizaciju.

Kad je reč o programima i projektima u turizmu, novom odlukom sufinansiranje je prošireno i na druge aktivnosti, i to na izložbe, seminare, edukacije, izradu digitalnog sadržaja. Maksimalan novčani iznos povećan je sa 700.000 dinara na milion dinara sa PDV-om. Isplata sredstava će se vršiti po završetku programa i projekta, i to do 85 odsto ukupnog iznosa troškova. Konkurs se raspisuje najmanje jednom godišnje.

Na sednici je prihvaćen i zaključak o prenosu sto odsto udela bez naknade privrednog društva „Energetika i održavanje” sa republike na grad. Promenjeni su i osnivački akti 28 ustanova kulture čiji je osnivač Grad Beograd, izmenjena je odluka o osnivanju Gradskog centra za socijalno preduzetništvo, prihvaćena pravila Martovskog festivala i data saglasnost na statut SRC „Pionirski grad”.

Usvojen je i godišnji izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije u 2016. godini i prihvaćen predlog plana rada štaba za ovu godinu. Izveštaj za 2016. godinu podneli su i gradski pravobranilac, zaštitnik građana i Savet za zdravlje Grada Beograda.