četvrtak, 20. april 2017.

Nikodijević: Plan za toplovod Obrenovac – Novi Beograd preduslov za realizaciju projekta

Usvajanjem Plana detaljne regulacije za izgradnju toplovoda od TE-TO „Nikola Tesla” u Obrenovcu do TO „Novi Beograd” stvaraju se preduslovi za realizaciju projekta o kojem se veoma dugo priča, rekao je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević. 

On je nakon sednice u izjavi medijima precizirao da, kada se bude donela definitivna odluka za realizaciju ovog projekta, čitava informacija naći će se na dnevnom redu gradske skupštine.

– Tada će se znati koliki je cena, benefiti, vreme vraćanja investicije, kao i sam model finansiranja budućeg toplovoda dužine 28 kilometara. Mišljenja su za sada podeljena da li da se radi po principu javno-privatnog partnerstva ili iz kredita ili pak iz dobiti „Beogradskih elektrana”. Nesumnjivo je da projekat kao ideja postoji već desetak godina i da bi on omogućio da se ne kupuju toliko velike količine gasa. Koristila bi se energija koja je nusproizvod Termoelektrane „Nikola Tesla” i koja se sada ispušta u Savu – objasnio je Nikodijević.

On je još jednom podvukao da je donošenje plana samo prvi uslov za izgradnju toplovoda u budućnosti. Prema nekim procenama on će koštati oko 160 miliona evra, što bi moglo da se vrati u relativno kratkom periodu.

Predsednik Skupštine grada se osvrnuo i na izmenu Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata koja se odnosi na lokale u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici. Ranija odluka je doneta na osnovu svakodnevnih žalbi stanara okolnih zgrada zbog buke, ali su vlasnici lokala našli mogućnost da je prenebregnu tako što su preregistrovali lokale na druge adrese. Nova odluka je drugačija, objasnio je, i dodao da se njom obuhvata čitav ovaj potez, i to vrlo precizno, kako vlasnici lokala više ne bi bili u prilici da koriste „rupe u odluci” i da rade posle ponoći.