petak, 21. april 2017.

Mali: Za čistu životnu sredinu moramo se boriti zajedno

Gradonačelnik Siniša Mali prisustvovao je danas u Centru za kulturu „Vlada Divljan” finalnom takmičenju eko-kviza beogradskih osnovaca.

JKP „Gradska čistoća” uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu već treću godinu zaredom organizuje takmičenje beogradskih osnovaca u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada. U eko-kvizu, koji se održava pod motom „Prljavo ili čisto – nije isto” u ovoj školskoj godini učestvuju 32 prvoprijavljene škole sa teritorije Beograda.

U obraćanju finalistima kviza, gradonačelnik je istakao da je ekologija jedna od najvažnijih tema savremenog društva.

– Mnogo toga smo do sada uradili ali ne možemo sami, moramo zajedno sa vama da se borimo za čistiju životnu sredinu. Svi moramo biti svesni koliko je važno da negujemo prirodu i čuvamo je, jer kao što je u zdravom telu zdrav duh, tako će i u čistom i zdravom gradu biti zdraviji život svih njegovih građana – poručio je Siniša Mali.

Odgovarajući na pitanja dece, Mali je podsetio da je Grad Beograd kupio pet električnih autobusa i da je u planu da se svake godine nabave dodatna vozila, sa idejom da javni prevoz u centru grada bude sačinjen isključivo od vozila na električni pogon. Mali je takođe podsetio i na projekat uređenja gradskih fasada koji je u toku i njegov značaj ne samo u estetskom već i u ekološkom smislu.

On je takođe iskoristio priliku da postavi učesnicima kviza nekoliko pitanja iz oblasti ekologije i uruči zahvalnice predstavnicima Vranja, Zrenjanina, Gornjeg Milanovca, Opštine Palilula i Centra za kulturu „Vlada Divljan”, nakon čega su započela finalna takmičenja.

Eko-kviz je projekat edukativnog karaktera i namenjen je učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole sa ciljem da se đacima podigne svest o značaju životne sredine i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji.

Takmičenju su prisustvovali v.d. podsekretara Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević, predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Opštine Palilula, direktor JKP „Gradska čistoća” Miroslav Bogdanović i direktor Centra za kulturu „Vlada Divljan” Slobodan Đurović.