petak, 21. april 2017.

Siniša Mali na jubileju povodom 65 godina postojanja Dečjeg kulturnog centra Beograda

Sve što radimo u Beogradu radimo zbog dece, kako bi im obezbedili sigurno i bezbiržno detinjstvo, poručio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali na svečanoj akademiji povodom 65 godina postojanja Dečjeg kulturnog centra Beograd. 

On je, čestitajući jubilej ovoj ustanovi, naveo da je obaveza Grada Beograda bila da obezbedi novac za rekonstrukciju sale koja nosi ime Donke Špiček i dodao da su u njoj zamenjena sedišta, postavljena nova bina i nova rasveta.

– Naša je obaveza da deci vratimo radost, da imaju priliku da koriste obnovljenu salu, da imaju prostor koji je potpuno posvećen njima, ali i da pokušamo da im vratimo one trenutke koje smo mi imali kao deca. Mislim da smo u tome uspeli. Sve što radimo u gradu radimo zbog dece, gradimo nove mostove, ulice, uređujemo fasade, realizujemo nove projekte kao što je „Beograd na vodi”. Sve zbog dece koja treba da ostanu u ovoj zemlji, u ovom gradu, da žive u lepšem i boljem gradu, da svoju sreću ne traže u inostranstvu već da ovde imaju posao i budućnost, ali i da se bave temama koje su svojstvene njihovom uzrastu – naglasio je Mali.

Direktor Dečjeg kulturnog centra Dragan Marić zahvalio je na ukazanom poverenju da bude na čelu te institucije pre tri godine, kada je i obećao da će sa svojim zaposlenima nekadašnjem Domu pionira vratiti stari sjaj.

– Radimo za decu i sa decom što je vrlo odgovoran posao. DKC je zadržao sve aktvnosti koje su postojale i ranije, a neke su i dotate. Zadatak nam je da budemo najbolji – rekao je Marić i dodao da sve to ne bi bilo moguće da nije bilo ljudi iz Grada Beograda i drugih donatora.

Dečji kulturni centar Beograda je ustanova kulture čiji je osnivač Gradska uprava Grada Beograda. Osnovan je 1952. godine kao Dom pionira Beograda. Prvobitno se nalazio u Knez Mihailovoj ulici broj 7 sve do 21. aprila 1968. godine, kada je u Takovskoj ulici broj 8 izgrađen novi Dom pionira, gde se i danas nalazi na površini od skoro 4.000 kvadratnih metara. Osim velikih manifestacija i festivala kao što su Radost Evrope, Fedeho, Demus, Fedemus, Dečje beogradsko proleće, Plesni susreti, DKCB okuplja decu koja učestvuju u visokokvalitetnim programima, studijima i ateljeima odrastajući kroz igru, strvaralaštvo i druženje. 

U protekle tri godine, DKCB je zahvaljujući Gradu Beogradu, donatorima i sponzorima obnovio spoljašnjost (krov i fasada), kao i veliki deo unutrašnjeg dela zgrade (drvenarija, velika sala, tehnička oprema, umetnički  ateljei i studiji).

Događaju je prisustvovala i vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivona Jevtić,  v.d. direktora TOB-a Miodrag Popović i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić.