petak, 21. april 2017.

Zbirka Muzeja kikladske umetnosti predstavljena u Starom dvoru

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i ministarka za kulturu Vlade Grčke Lidija Koniordu danas su u Starom dvoru prisustvovali predstavljanju eksponata Muzeja kikladske umetnosti. U zbirci ovog muzeja nalaze se mermerne figure i vaze, zemljane vaze i drugi predmeti koji datiraju iz 3.000 godine p.n.e. Eksponate su pogledali i gradonačelnik Siniša Mali, ambasador Grčke Elias Eliadis, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i Milan Lazović, v.d. podsekretara za kulturu. 

– Nakon inicijative Ambasade Grčke u Beogradu, Grad Beograd je podržao „Dane grčke kulture” koji će trajati tokom poslednje nedelje aprila. Ova izložba je specifična jer je upriličena u prostoru koji je i radni, ali u isto vreme jedan od reprezentativnijih i važnijih u Beogradu. Mislim da su se ovi artefakti predivno uklopili u njega. Veoma smo zadovoljni i nadam se da će i sugrađani koji posete izložbu biti zadovoljni postavkom. U razgovoru sa grčkom ambasadom, naš predlog je bio da ovde budu izloženi i artefakti vezani za vinčansku kulturu, ali nažalost to sada nismo uspeli da realizujemo – rekao je Andreja Mladenović.

On je dodao da će u narednom periodu, u saradnji sa Ambasadom Grčke, nastaviti da organizuju ovakve i slične kulturne događaje, gde će moći i paralelnim izložbama da se pokaže koliko su naše kulture iz tog ranog perioda zaista slične. Prema njegovim rečima, planiran je veliki broj manifestacija i pozvao Beograđane da posete izložbe, modne revije i nekoliko koncerata, od kojih će jedan biti na otvorenom sa sjajnim orkestrom sa Krita.

– To je događaj koji će obeležiti kraj ovog meseca, a sa Ambasadom Grčke pregovaramo o određenim kulturnim događajima koji bi se održali tokom jeseni u Atini, gde bi Srbija i Beograd trebalo da budu predstavljeni. Grad Beograd kao domaćin ima šta da ponudi i siguran sam da će i pored mnoštva drugih kulturnih događaja, „Dani grčke kulture” biti izuzetno dobro posećeni – kazao je Mladenović.

Ministarka kultre Grčke Lidija Koniordu rekla je da je veoma zadovoljna što se danas nalazi u Beogradu, predivnom gradu koji u sebi kombinuje istorijske spomenike sa savremenim načinom života. 

– Potrudila sam se da posetim što više spomenika kulture, onoliko koliko su mi obaveze dozvolile i veoma sam zadovoljna razgovorima sa kolegama u Srbiji kojim ćemo dalje unaprediti dobre odnose – kazala je ministarka Koniordu. 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da je ovo samo nastavak dugogodišnje saradnje između Srbije i Grčke u oblasti kulture. 

– Poseta grčke ministarke kulture samo je dala dodatni zamah toj saradnji koju ocenjujem kao izuzetno uspešnu. „Dani grčke kulture” u Beogradu su dodatni doprinos međusobnom razumevanju u oblasti kulture – istakao je Vukosavljević.