petak, 21. april 2017.

U Vojnom bunkeru od ponedeljka izložba „Umetnost u bunkeru”

U Vojnom bunkeru u Gornjem gradu Beogradske tvrđave u ponedeljak, 24. aprila, u 13 časova biće otvorena izložba „Umetnost u bunkeru” posvećena cenzuri u umetnosti 60-ih i 70-ih godina 20. veka. 

Izložbu čini 36 panoa, na kojima su prikazani različiti prizori iz umetničkog života SFRJ: kontrasti koji su postojali u zemlji – Tito i holivudske zvezde nasuprot bunkerisanju filmova, avangarda u pozorištu i na Bitefu nasuprot skidanju predstava „Kad su cvetale tikve”, „Kape dole” i „Druga vrata levo”, avangardno slikarstvo nasuprot zabranjenim slikama Miće Popovića i drugo. 

Autori izložbe su Mirjana Slavković, kustos Muzeja Jugoslavije i Marija Miletić, istoričar umetnosti. Izložba je pripremljena na osnovu knjige Radine Vučetić „Monopol na istinu. Partija, kultura i cenzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina HH veka” (Klio, 2016).

Izložbu je realizovalo JP „Beogradska tvrđava”, u saradnji sa Izdavačkom kućom Klio, zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu, kao sastavni deo programa manifestacije „Dani Beograda 2017”. Materijal za izložbu ustupili su Biblioteka Matice srpske, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej Jugoslavije, Muzej savremene umetnosti i Muzej Jugoslovenske kinoteke.