petak, 21. april 2017.

Konferencija u Beogradu dokaz sve boljih srpsko-ruskih odnosa

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević učestvovao je danas na 11. Međunarodnoj konferenciji ruskih sunarodnika Evrope, koja je u beogradskom hotelu „Moskva” okupila predstavnike iz 27 evropskih zemalja. Milosavljević je tom prilikom istakao da je Beogradu velika čast što može da ugosti ruske prijatelje i da, posle Rima, bude domaćin ovoj konferenciji.

Dve zemlje imaju dugu istoriju dobrih odnosa, a kruna toga jeste sadašnja situacija u kojoj je akcenat stavljen na sfere kulture i poslovanja, ocenio je on.

– Konferencija je prilika da Beograd pokaže svoje gostoprimstvo, ljubav prema ruskim sunarodnicima i slovensku dušu, ali i prilika da razgovaramo o započetim i mogućim projektima i da otvorimo nova polja saradnje – kazao je Milosavljević.

On je podsetio na održane Dane Moskve u Beogradu, te da predstoje Dani Beograda u Moskvi. Tokom tri dana boravka naše delegacije u glavnom gradu Rusije predstaviće se duh Beograda, a Moskovljanima će biti omogućeno da žive „beogradskim stilom”.

– Prvi dan biće posvećen privredi, drugi kulturi, a treći sportu. Predstaviće se privredni i kulturni potencijal Beograda, kao i sportski duh i zdrav um, po kojima su oba grada poznata – rekao je Milosavljević.

Pomoćnik gradonačelnika je naveo da je Beograd otvoren i kosmopolitski grad, „iznad i izvan ovog podneblja”, gde svako može da nađe svoje mesto i ulogu. Tako su svoje mesto u njemu našli i ruski sunarodnici, pa iako je Rusija mnogo izgubila njihovim odlaskom, Beograd je dobio brojna arhitektonska zdanja i specifičan uticaj ruske kulture. 

Milosavljević je na kraju izrazio uverenje da će se ruski prijatelji u našem glavnom gradu zasigurno osećati kao kod kuće.  

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin se takođe osvrnuo na manifestacije Dani Moskve u Beogradu i Dani Beograda u Moskvi, čime se poslednjih godina naglašava otvorenost i međusobna upućenost dva grada. Beograd i Moskva, kao i dve zemlje, dobri su partneri u mnogim društvenim sferama, istakao je Čepurin i ukazao na istu sudbinu velike dijaspore oba naroda izvan matičnih država. 

Ambasador je pozvao svoje sunarodnike da posete mnoga istorijska i tradicionalna mesta u Beogradu, da osete duh progresa i reformi u našoj zemlji, i poželeo im uspešan rad. 

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali i direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, poslanik Gornjeg doma ruskog parlamenta Anatolij Lisicin, kao i predstavnici ruskih sunarodnika koji žive u Srbiji.