četvrtak, 27. april 2017.

Gradonačelnik Siniša Mali potpisao Sporazum o saradnji sa gradonačelnikom Šangaja

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji boravi u zvaničnoj poseti NR Kini, sastao se danas sa gradonačelnikom Šangaja Jing Jingom, sa kojim je potpisao Sporazum o razumevanju o saradnji i razmeni između Grada Beograda i Grada Šangaja.

Sporazum podrazumeva saradnju u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine i turizma, što je za Beograd i Srbiju veoma važno jer se očekuje otvaranje prve direktne linije između Beograda i Pekinga, a time i veliki broj kineskih turista.

Siniša Mali ističe da je ovo potvrda dobrih odnosa Republike Srbije i NR Kine, kao i da je to značajna stvar za Beograd s obzirom na to da je po površini i broju stanovnika mnogo manji grad od Šangaja. 

– Ovo je za nas veoma važan sporazum. Nastavljamo saradnju sa velikim gradovima sveta, a Šangaj je nesumnjivo jedan od najvećih i najbrže rastućih gradova na svetu. Veoma je važno da Beograd uči od velikih gradova. U razvoju urbanizma, ekologije, saobraćaja, Šangaj je već u 22. veku – istakao je gradonačelnik Beograda.

Mali je rekao i da je Šangaj pre 20 godina imao pet kilometara metroa, a danas ima 650 kilometara i najveći je na svetu. 

– Velike izazove koji su bili pred njima oni su uspeli da reše, a to isto čeka i Beograd. Mi želimo da gradimo nove mostove, nove tunele, da razvijamo metro i u roku od dve godine ćemo krenuti sa njegovom izgradnjom. Možemo mnogo da naučimo od njih, a ono što je posebno važno je da Beograd bude rame uz rame sa ostalim metropolama sveta i zato je ovaj sporazum važan – rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, Beograd mora da sarađuje sa velikim gradovima poput  Šangaja, Pekinga, Moskve, Minska, Njujorka, Londona, jer je Beograd deo grupe gradova koji treba da vode svet u budućnosti.

Siniša Mali je izrazio zadovoljstvo zbog konstatacije gradonačelnika Šangaja da je Beograd ključno mesto u Jugoistočnoj Evropi, i podsetio da su Srbija i Beograd u poslednjih nekoliko godina bili domaćini i kineskom predsedniku i kineskom premijeru. 

– Mislim da je Srbija najveći saveznik Kine u Evropi u ovom trenutku. Očekujemo veliki broj kineskih investitora, kao i veliki broj kineskih turista, a pošto želimo da budemo pravi domaćini, stavili smo i info-table na kojima su informacije napisane i na kineskom jeziku. Mislim da oni to razumeju i cene, a nama je izuzetno važno da sa jednom velesilom, kao što je Kina, imamo tako dobar odnos – objasnio je Mali.

Delegacija Grada Beograda, predvođena gradonačelnikom, prethodno je posetila gradsku zonu u kojoj posluju kompanije koje se bave tzv. „pametnim gradovima”. 

Prvog dana posete NR Kini delegaciji Beograda predstavljeni su i elektrobusi koji se proizvode u toj zemlji.

Mali je istakao da je imao priliku da razgovara sa najvećim proizvođačem elektroautobusa u Kini, i podsetio da je Beograd ranije kupio pet električnih autobusa, čime je napravljen veliki korak napred i dat primer svima u regionu da je Beograd ekološki svestan grad i da se u njemu brine o okolini. 

– Želimo da kupimo još osamdesetak autobusa i očekujem ponudu i ove kineske kompanije, da vidimo šta oni imaju da nam ponude, pa da brzo krenemo u tu investiciju. Želimo da centar grada, osim što ga pretvaramo u pešačku zonu, bude ekološki čist, sa modernim, brzim i efikasnim ekološkim autobusima. Očekujem da do kraja godine završimo tu konstrukciju, kako bismo u godinama koje dolaze očekivali i te autobuse – naveo je Mali.

Gradonačelnik je istakao da je to sjajna investicija koja se u potpunosti uklapa u koncept razvoja modernog, ekološki čistog grada.

Osim gradonačelnika Beograda, u dvodnevnoj poseti Kini borave i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i v.d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.