sreda, 10. maj 2017.

„Nedelja energije” u Beogradu od 29. maja do 2. juna

Pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Ministarstva rudarstva i energetike, po prvi put realizovaće se „Nedelja energije” i to od 29. maja do 2. juna u Beogradu, najavljeno je danas na sastanku u Starom dvoru. Organizatori su CEDEF i Sekretarijat za energetiku Grada Beograda. 

O značaju predstojeće manifestacije govorili su ministar Aleksandar Antić, v.d. gradskog sekretara za energetiku Marko Stojanović i predsednica CEDEF-a Ana Bovan.

Na području Beograda proizvodi se više od pedeset odsto energije i energenata Srbije, podsetio je Stojanović, zbog čega glavni grad mora da se izbori za posebno mesto u ovoj oblasti. Tome svakako može da doprinese ovakva manifestacija, koja je zamišljena kao multifunkcionalni događaj na više lokacija u Beogradu i koja će okupiti najeminentnije stručnjake, predstavnike grada, republike, javnih preduzeća, privatnog i nevladinog sektora, ali i decu predškolskog i školskog uzrasta na edukacionim radionicama. 

– Pitanje energije nije samo strateško već je i egzistencijalno. Imamo želju i ambiciju da manifestacija postane tradicija i da se svake godine za jednu lestvicu podižu kriterijumi i standardi, i to ne samo u vezi sa temama, već na prvom mestu u vezi sa rezultatima – rekao je Stojanović. 

On je izrazio uverenje da Beograd može da bude primer drugim lokalnim upravama u Srbiji i da može da im pomogne. 

Ministar Antić je ocenio da će „Nedelja energije” staviti Beograd na mapu ozbiljnih gradova, te da su ovo „pionirski koraci” u formiranju jednog sveobuhvatnog sistema. 

– Tokom nje moći ćemo i da razmenimo mišljenja, ali i da mnogo toga naučimo. Energetska efikasnost je ogroman potencijal i šansa za državu jer se čini da niko nije svestan koliko rasipamo energiju. To je samo jedna od tema kojoj će se ozbiljnije pristupiti, ali je bitno naglasiti da stvari mogu da se promene samo ako delujemo zajedno. Nadam se da će pitanja biti nametnuta kao kapitalno važna i da će konačno biti stavljena u operacionalizaciju – kazao je Antić. 

 „Nedelja energije” predstavlja jedinstven, godišnji događaj i mesto susreta relevantnih aktera u sferi održivog razvoja. U okviru ovog događaja biće održani brojni javni skupovi, konferencije i radionice koje imaju za cilj da uključe i okupe sve generacije. Fokus će biti na podizanju svesti javnosti o mnogobrojnim temama i izazovima koji se tiču energetske bezbednosti i efikasnosti, potrošnji, obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredine, kao i predstavljanju novih rešenja i tehnologija. Manifestacija je registrovana na zvaničnom sajtu Evropske komisije kao jedan od događaja koji će biti organizovan u okviru „Nedelje održive energije EU”. 

Tokom pet radnih dana na otvorenom i zatvorenom prostoru okupiće se predstavnici relevantnih državnih institucija, univerziteta i eminentnih naučnih institucija, kompanija i proizvođača naprednih tehnologija, lokalnih samouprava, civilnog sektora, kao i predstavnici škola i medija. 

Svečano otvaranje planirano je za 29. maj na platou ispred Starog dvora.