sreda, 17. maj 2017.

Vesić položio venac na spomenik vojvodi Radomiru Putniku

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položili su danas vence na spomenik vojvodi Radomiru Putniku na Novom groblju, povodom stogodišnjice od smrti istaknutog srpskog vojskovođe. 

Vesić je istakao da je Radomir Putnik jedna od najznačajnijih ličnosti iz naše istorije. 

– Podsećajući se ovako velikih ljudi kao što je vojvoda Putnik, koji je organizovao povlačenje srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu i koji je umro u tuđini, ne dočekavši oslobađanje Srbije, pokazujemo poštovanje prema našoj prošlosti. Jer narodi koji se ne sećaju prošlosti, nemaju pravo ni na budućnost – ukazao je Vesić. 

On je podsetio da se zadnjih godina u Beogradu velika pažnja posvećuje istaknutim ličnostima i događajima iz naše istorije, podsetivši na podizanje spomenika Stefanu Nemanji, kao i da se uz pomoć ministarstva koje predvodi ministar Vulin na dostojan način obeležavaju godišnjice, poput oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, iako to ranije nije bio uvek slučaj.   

Vulin je istakao da je vojvoda Radomir Putnik najistaknutiji deo pobedničke i beskrajno hrabre generacije. On je, kako je naveo, modernizovao srpsku armiju i, važnije od svega, sačuvao njen slobodarski duh. Vojvoda Putnik je pobednik u dva balkanska rata i pobednik u Prvom svetskom ratu, iako nije dočekao da vidi kako se srpska vojska pobedonosno vraća u Srbiju, zaključio je Vulin. 

Vence su povodom značajnog jubileja položili predstavnici Vojske Srbije i udruženja koja neguju sećanja na balkanske ratove i Prvi svetski rat.