četvrtak, 18. maj 2017.

Mali: Beograd staje rame uz rame sa svetskim metropolama

Zainteresovanost kineskih investitora za izgradnju industrijskog parka, ulaganja u primarnu kanalizacionu mrežu i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, kao i u toplodalekovod od Obrenovca, ali i za manje projekte poput izgradnje golf terena i sređivanja Hotela „Jugoslavija” – sve su to konkretni rezultati upravo završene posete gradonačelnika Beograda Siniše Malog Pekingu, gde je boravio u delegaciji predvođenoj premijerom Srbije. On je gostujući u „Beogradskoj hronici”, posetu glavnom gradu Kine i učešće na samitu „Jedan pojas, jedan put” ocenio kao veoma uspešne.

– Srbija je jedina država od zemalja bivše Jugoslavije tamo bila prisutna, što predstavlja veliku čast za nas. Lično sam se za dve godine drugi put susreo sa gradonačelnikom Pekinga, a i to govori o velikom ugledu Beograda i Srbije jer je Kina jedna od najmoćnijih zemalja na svetu. Za Beograđane je veoma važno da smo potpisali nekoliko bitnih sporazuma iz kojih se vidi velika zainteresovanost kineskih partnera za ulaganje u Beograd – ocenio je Mali.

Gradonačelnik je precizirao da bi industrijski park trebalo da se nalazi pored Pupinovog mosta, na površini od više stotina hektara, gde bi trebalo da se grade fabrike, preduzeća iz oblasti prehrambene industrije i IT sektora, kao i nova skladišta. To će značiti nova radna mesta, a sam park biće najveći takve vrste u ovom delu Evrope, dodao je Mali. Dogovarana je i investicija od 270 miliona evra za završetak primarne kanalizacione mreže od Novog Beograda do Velikog sela, uključujući i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda na potonjoj lokaciji. Veoma im je zanimljiv i toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda, kao i koncesija za Aerodrom „Nikola Tesla”, dodao je Mali.

– Kruna naših aktivnosti biće „Dani Pekinga u Beogradu”, koji nas očekuju u drugoj polovini septembra ove godine. Kina će imati priliku da se prestavi građanima Beograda, svojom kulturom i sportskim aktivnostima, ali će važan deo toga biti i biznis forum. Ovakve manifestacije idealna su prilika da se pokaže na koji način dva grada mogu da sarađuju – rekao je Mali.

Gradonačelnik je najavio i predstojeće „Dane Beograda u Moskvi” sa biznis forumom, ali i predstavljanjem naše kulture i sporta u ruskoj prestonici. Predstoje i „Dani Minska u Beogradu”, a do kraja godine i „Dani Teherana u Beogradu”. 

– Beograd polako, ali sigurno staje rame uz rame sa nekim svetskim metropolama. Međunarodna saradnja je u velikom povoju i to se upravo dokazuje ovakvim manifestacijama – naglasio je Mali. 

Siniša Mali se osvrnuo i izuzetno važan segment socijalnog davanja – pomoći porodiljama od 10.000 dinara, koju je inicirao, ali i na predlog za jednokratnu pomoć za socijalno ugrožene samohrane majke, kako bi i one bar jednom godišnje dobile novčana sredstva od grada. Po usvajanju ovih odluka na sednici Skupštine grada, odmah će se početi sa implementacijom, najavio je Mali.

– Postajemo lokalna samouprava koja novac daje onima kojima je najpotrebniji. U poslednje tri godine ne dugujemo nikome ništa, ne kasnimo ni u jednom segmentu socijalnih davanja i ono što obećamo ispunimo. Sve stvari radimo odgovorno, bilo da je reč o novim gradilištima, međunarodnoj saradnji, socijalnoj politici – istakao je Mali.    

On je naveo da mu je lično mnogo stalo do grada u kojem je rođen, uprkos brojnim napisima i prozivkama u medijima, te da mu je možda i žao što se nije snašao u ulozi političara niti je znao da odgovori na besmislene kampanje protiv njega, na šta je uglavnom ćutao. 

– Ipak, ponosan sam što Beograd danas ima sređene javne finansije, sa više od 500 gradilišta i dovoljno novca da pomaže, a to je postao od grada koji je bio na ivici stečaja. Iza tog uspeha stoji čitav jedan tim ljudi i siguran sam da Beograd ide pravim putem – zaključio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.