sreda, 24. maj 2017.

Nedelja energije po prvi put u Beogradu od 29. maja do 2. juna

Nedelja energije po prvi put se održava u Beogradu od 29. maja do 2. juna, a fokus okupljanja je podizanje svesti javnosti o mnogobrojnim temama koje se tiču energetske bezbednosti, otpornosti, efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i predstavljanje novih rešenja i tehnologija, najavio je v. d. gradskog sekretara za energetiku Marko Stojanović gostujući na RTV Studio B.

Prema njegovim rečima, Srbija ima svoje energetske potencijale, ali ih ne koristi na najbolji način i kad je energetika u pitanju, možemo da kažemo da se prema tome odnosimo prilično neodgovorno. 

– Neracionalno trošimo resurse kojima raspolažemo i naš je  cilj da o tome razgovaramo na čitavom nizu manifestacija u okviru Nedelje energije, koja se obeležava i u Evropskoj uniji, pod zajedničkim nazivom Evropska nedelja energetike.  Želimo da u ovu temu uključimo najširu javnost, ali ne samo stručnu već i građane svih dobi. Decu treba od malih nogu edukovati koliko je energija važna i to nije samo strateška stvar, već egzistencijalno pitanje. Zemlje koje su mnogo bogatije sa resursima ponašaju se odgovorno i štede energiju i koriste je racionalnije nego mi – rekao je Stojanović.
Poenta je da se o energiji govori ne samo tokom ove nedelje već tokom čitave godine, a  radi se o manifestaciji koja se prvi put održava, a organizuju je Grad Beograd i Cedef uz veliku podršku resornog ministarstva.

–Ta manifestacija će postati tradicionalna, multidisciplinarno se u roku od pet dana na više lokcija u gradu održava više od četrdeset događaja različitog tipa u koje su  uključeni najeminentniji stručnjaci, ali i građani, deca – rekao je Stojanović i dodao da su, pored njegovog sekretarijata, u organizaciju uključeni i sekretarijati za privredu, za zaštitu životne sredine, za obrazovanje i dečju zaštitu, za saobraćaj i za javni prevoz.

On je istakao da Beograd ima prvu eko-bus liniju i da je svaki korak, bez obzira na to koliko je mali i pojedinačan, značajan kada su racionalizacija i štednja energije u pitanju. 

–Trudićemo se da popularišemo ovu temu kako bi svake sledeće godine ova manifestacija bila što sadržajnija, što kvalitetnija i da bi u što većoj meri animirala naše građane, institucije i firme koje se time bave kako bismo svi zajedno napravili veliki front. Zato smo ga i nazvali Nedelja energije. Smisao je da ovu pozitivnu energiju pretočimo u korist, da omogućimo da naši sugrađani žive što zdravije – istakao je Stojanović.

Grad Beograd i Cedef su uz pomoć svojih partnera obezbedili veliki broj ulaznica za posetu Muzeju Nikole Tesle i Muzeju nauke i tehnike.