četvrtak, 25. maj 2017.

Vesić: Počinje obnova dva spomenika na Kalemegdanu

Obnova dva spomenika na Kalemegdanu, česme Mehmed-paše Sokolovića i Damad Ali-pašinog turbeta, počeće sledeće nedelje, najavio je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na RTV Studio B. 

On je naglasio da su u Beogradu obeležena i mesta stradanja Rige od Fere i mnogih drugih ljudi koji čine deo istorije našeg grada i dodao da će se u narednih nekoliko meseci završiti projekat rekonstrukcije malog stepeništa Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji. 

Govoreći o ulaganju u pozorišta, Vesić je naveo da se već uveliko radi na rekonstrukciji Pozorišta „Boško Buha” i dodao da se tokom prošle nedelje Grad Beograd upisao kao vlasnik teatra „Bojan Stupica”.

– Kako se do sada nije znalo ko je vlasnik, Beograd nije mogao da ulaže u ovo pozorište koje je bilo u jako lošem stanju. Ministarstvo kulture i Grad Beograd su obezbedili novac, tako da ćemo obnoviti ovaj teatar koji postoji od 1969. godine. Pored toga, obnovićemo fontanu ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta – rekao je gradski menadžer.

On je za jun najavio i radove na završetku rekonstrukcije Dečjeg kulturnog centra, za šta je grad obezbedio 16 miliona dinara. Do sada je urađen nov krov, stolarija, sala, nova scena, sedišta, tako da će tokom jeseni biti potpuno rekonstruisan i sređen.

Vesić je podsetio da će se početkom juna krenuti i sa obnovom Platoa Milana Mladenovića ispred Doma omladine, u toku je rekonstrukcija česme u Skadarliji, dok rekonstrukcija kaldrme čeka septembar, kada se završi turistička sezona.

On je rekao i da će gradnja doma zdravlja na Labudovom brdu biti završena za dve nedelje, posle čega sledi tehnički prijem, a dobijanje upotrebne dozvole očekuje se u avgustu, kada će građani moći da ga koriste. 

–Taj dom zdravlja pokriva teritoriju od oko 40.000 stanovnika, u njegovu gradnju smo uložili 286 miliona,  i to je velika stvar za građane tog dela Beograda – rekao je Vesić, koji je za 12. jun najavio i početak gradnje obdaništa na oko 1.500 kvadrata u Altini. 

Gradski menadžer je ovom prilikom svim Beograđanima čestitao slavu Spasovdan i dodao da je to pravi praznik našeg grada, koji je despot Stefan Lazarević još u 15. veku uspostavio kao prestonicu.