četvrtak, 25. maj 2017.

Grad Beograd obeležio Spasovdan

Svetom  arhijerejskom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama danas je obeležena gradska slava Vaznesenje gospodnje – Spasovdan.

Nakon liturgije koju je služio patrijarh Irinej u Vaznesenjskoj crkvi, održana je svečana litija u kojoj su učestvovali domaćin slave zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić i članovi Gradskog veća. Obeleževanje Spasovdana je završeno svečanim lomljenjem kolača u zgradi Starog dvora. 

Mladenović je svim Beograđanima čestitao gradsku slavu, sa željom da ovu godinu provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju, ali i svim dobronamernim posetiocima srpske prestonice. 

– Mi danas u sabornom raspoloženju proslavljamo ovaj veliki hrišćanski praznik, s ciljem da naš Beograd bude lepši i bolji, na opštu dobrobit  svih Beograđana  – ukazao je Mladenović. 

On je podsetio da je Beograd svoju slavu počeo da praznuje pre više od šest vekova (1403. godine) i da je u tom periodu preživeo teške istorijske trenutke. 
– Bio je rušen i porobljavan, ali je najvažnije što je uvek na kraju bio slobodan i otvoren grad, kakav je i danas – zaključio je zamenik gradonačelnika. 

Tokom svečane litije, u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina Beograđana,  održane su tri molitve – molitva za život i zdravlje Beograđana, molitva za mir i blagostanje i molitva za pomen svima koji su živote dali za očuvanje i slobodu Beograda. 

Litija je krenula Ulicom admirala Geprata, zatim se uputila ka Ulici kralja Milana do Terazija, gde je očitana prva molitva. Kolona se potom kretala Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Patrijaršije i Saborne crkve, gde je čitana druga molitva, a potom se uputila Pop Lukinom, Brankovom, Ulicom kraljice Natalije i Dobrinjskom do porte Vaznesenjske crkve, gde je simbolično zatvoren krug i očitana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status prestonice, u čast obnove i napretka. Starozavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost i predstavlja jedan od deset praznika posvećenih Hristu.