četvrtak, 25. maj 2017.

Gradonačelnici Beograda i Moskve potpisali nov, trogodišnji sporazum o saradnji

Gradonačelnici Beograda i Moskve Siniša Mali i Sergej Sobjanin potpisali su danas u Vladi Moskve sporazum o saradnji za period od 2018. do 2020. godine. Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, kao i ambasador naše zemlje u Rusiji Slavenko Terzić.

Gradonačelnik Beograda istakao je da je ovo nastavak uspešne saradnje, koja je rezultirala prethodno potpisanim sporazumom, te da je u protekle dve godine realizovano sve što je dogovoreno. On je gradonačelniku Moskve zahvalio na gostoprimstvu i prilici da se Beograd predstavi u glavnom gradu Rusije.

– Ugovori daju prave ekonomske rezultate. Primer za to jeste što je u poslednje četiri godine izvoz iz Srbije u Rusiju trostruko uvećan. Mnoge stvari smo naučili od vas i implementirali u naš glavni grad. Čestitam vam na istrajnosti i volji da gradite bolju budućnost za svoje građane – rekao je Mali.

On je naglasio značaj razvoja turizma i predložio zajedničke kampanje turističkih organizacija dva grada kako bi se pospešio broj turista i noćenja u obe prestonice. Gradonačelnik Mali je preneo i pozdrave premijera i novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u njegovo i svoje ime pozvao delegaciju Moskve da poseti Beograd.

Mali je na kraju poručio da Beograd, iako mnogo manji grad od Moskve, ostaje njen veran prijatelj.

Gradonačelnik Sobjanin je naznačio da osim istorijskih i kulturnih veza, dva grada poslednjih godina jačaju ekonomske odnose.

– Prethodno iskustvo pokazalo je da postoji veliki potencijal za saradnju u gotovo svim oblastima. Zato je važan ovaj nov plan za saradnju, koji će biti smernica za naredne tri godine – istakao je Sobjanin.