četvrtak, 25. maj 2017.

Održan svečani prijem povodom gradske slave Spasovdana

Domaćin slave i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović zahvalio je danas svima koji su gradili Beograd i doprineli da danas ovako izgleda. On je na svečanom prijemu u Starom dvoru, povodom gradske slave Spasovdana,  rekao da su nam oni u amanet ostavili lep i predivan grad koga moramo da čuvamo za pokolenja.

Pored Mladenovića, zvanice su dočekali gradski menadžer Goran Vesić, kao i članovi Gradskog veća Tanja Popović, Dragomir Petronijević i Radenko Durković, dok su događaju prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, ministar odbrane Zoran Đorđević, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, predstavnici Gradske uprave grada Beograda, članovi diplomatskog kora, kao i mnogobrojne ličnosti iz javnog života.

Zamenik gradonačelnika je prisutne podsetio na detalje iz istorije Beograda, koji su vezani za izbor gradske slave pre više od 600 godina.

– U ime grada Beograda zahvaljujem vam na dolasku u zdanje Starog dvora da zajedno proslavimo Spasovdan – slavu grada Beograda. Slavu smo proslavili prvo liturgijom, potom i litijom na ulicama našeg grada. Danas smo imali priliku da prisustvujemo istorijskom činu. Sveti despot Stefan Lazarević je bio ponovo sa nama, tako što je deo njegovih mošti prošao ulicama zajedno sa litijom – rekao je Mladenović.

Despot Stefan Lazarević je postavio Beograd za srpsku prestonicu još u 15. veku, naveo je zamenik gradonačelnika, a mi smo ga danas vratili njegovom gradu.

– Beograd je danas slobodan i otvoren grad i nije  slučajno despot Stefan Lazarević izabrao Vaznesenje gospodnje za slavu. Ova slava je simbol Beograda, grada koji se dizao iz pepela, koji je nebrojeno puta obnavljan i na koji smo danas ponosni. Kao domaćin slave, želim da čestitam slavu svim Beograđanima – poručio je Mladenović.

Episkop niški Arsenije Glavičić je rekao da mu je i ove godine pripala velika čast, da u ime njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, prenese njegov blagoslov i srdačne čestitke Gradskoj upravi grada Beograda i svim Beograđanima.

– Danas smo objedinili prošlost, sadašnjost i budućnost, jer smo tokom litije proneli mošti svetog despota Stefana Lazarevića, osnivača grada Beograda kao srpske prestonice – rekao je Episkop niški.