ponedeljak, 19. jun 2017.

Siniša Mali: Struju ćemo dobijati preradom otpada iz Vinče

Posle tri godine priprema, sledećeg meseca konačno počinje da se rešava najveći ekološki problem u Evropi – deponija Vinča, rekao je za Večernje novosti gradonačelnik Beograda Siniša Mali. 

Prema njegovim rečima, na adresu Gradske uprave stiglo je pet ponuda za javno-privatno partnerstvo. Otvaranje koverata biće 13. jula i tada će se znati koja strana firma će o svom trošku sanirati i zatvoriti vinčansku deponiju, a od nove otpad pretvarati u električnu i toplotnu energiju. 

– Od prvobitno 11 prijavljenih, priznate su kvalifikacije za pet kompanija, od čega očekujemo ponude iz najmanje tri, a možda i svih pet. To su FCC, Suez, Veolia, Urbaser...One važe za najveće firme na svetu koje se bave upravljanjem otpadom. U pitanju je proces sa kojim ovde nije bilo iskustva jer oni donose nove tehnologije. Za nas je to dobro jer ćemo moći nešto da naučimo i kasnije iskoristimo to znanje – rekao je Mali. 

On je precizirao da procenjena vrednost za kapitalna ulaganja u deponiju iznose oko 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner. Prethodnih godina, za Vinču i njene kapacitete, interesovalo se oko 100 specijalizovanih kompanija i konzorcijuma. Izazov je veliki jer se deponija punila 40 godina. Nova postrojenja koja će biti izgrađena pokrenuće proizvodnju. Od otpada će se praviti električna i toplotna energija. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu je takav da će posle 20 ili 25 godina te fabrike ostati u rukama grada. Kompanija partner će samo na određeno vreme upravljati deponijom, a prestonica će zadržati pravo da određuje visinu komunalnih naknada i da ih naplaćuje od građana. 

– Deponija će biti zatvorena i sanirana, neće se koristiti postojeći, već novi generisani otpad. Kada će fabrika biti izgrađena, zavisi pojedinačno od svakog ponuđača. U slučaju da neka ponuda podrazumeva tehnički najkomplikovanija rešenja, period izgradnje postrojenja bio bi tri godine. Ovo je veoma ozbiljan posao kojim se decenijama niko nije bavio, a koji mi u poslednje dve i po godine pokušavamo da uradimo – rekao je Mali. 

Projekti se navode kao ekološki i estetski standarizovani, a veoma okvirna predviđanja su da će novo postrojenje proizvoditi oko 30 megavata električne odnosno 100 megavata toplotne energije, u zavisnosti od toga koliko se novog generisanog otpada prikupi. 

Prema rečima gradonačelnika, novo postrojenje podrazumevaće i stotine radnih mesta u svim pogonima. Tačan broj znaće se već za nekoliko meseci. Gradske vlasti očekuju da će se sa izgradnjom proizvodnih pogona pojaviti potreba da se otvara hiljade direktnih i indirektnih radnih mesta. 

Osvrnuvši se na požar koji tinja od 18. maja, Siniša Mali je istakao da je deponija u Vinči izgrađena pre četiri decenije i ne samo da ne zadovoljava standarde današnjice, već je označena kao najcrnja tačka u Evropi. Smeće se u Vinči godinama taložilo pa je dostiglo visinu od 50 do 70 metara, što predstavlja glavni problem jer se vatra širila na velikim dubinama, pa je gašenje bilo nemoguće. 

– Sa deponije u Vinči nema sivog dima, već samo belog metanskog, koji se pretvara u vodonik i nije opasan po zdravlje. Borimo se svakog dana, gasimo i zatrpavamo, što je dosta teško jer je na deponiji visina smeća dostigla 70 metara – zaključio je Mali.