ponedeljak, 19. jun 2017.

Vesić: Vraćamo sećanje na Bogdana Bogdanovića

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković otkrili su danas spomen-ploču nekadašnjem gradonačelniku Beograda, arhitekti i profesoru Arhitektonskog fakulteta Bogdanu Bogdanoviću na zgradi u Makenzijevoj 78, u kojoj je živeo.

Gradski menadžer je istakao da je današnji događaj značajan upravo zbog mlađih generacija koje treba da znaju da je u zgradi u Makenzijevoj 78 živeo jedan od možda najznačajnijih Beograđana.

– Bogdan Bogdanović je bio gradonačelnik našeg glavnog grada od 1982. do 1986. godine i ostavio je neizbrisiv trag u Beogradu. Pored toga, iza sebe je ostavio više od 30 knjiga, 23 spomenika, među kojima je i onaj podignut žrtvama fašizma u Jasenovcu, spomenik „Slobodište” u Kruševcu  i mnoge druge, učinivši mnogo da naš narod očuva kulturu sećanja na borbu za slobodu. Mi danas u Beogradu veoma mnogo radimo na izgradnji spomeničke kulture i na vraćanju kulture sećanja na ljude koji su zadužili Beograd i tako smo na tragu onoga što je upravo radio Bogdan Bogdanović – rekao je Goran Vesić, zahvalivši Društvu za ulepšavanje Vračara i Opštini Vračar, koja zajedno sa Gradom Beogradom vraća sećanje na znamenite Beograđane.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković podsetio je da je ovo 16. put kako se na ovoj opštini otkriva spomen-ploča znamenitim Beograđanima.

– Na ovaj način odajemo priznanje poznatom profesoru, arhitekti, piscu i nekadašnjem gradonačelniku Beograda. Bogdan Bogdanović osnovao je čak i seosku školu filozofije arhitekture u Malom Popoviću pored Beograda i svoj život je završio uzdignute glave, uz priznanje Grada Beča za životno delo, koje je trebalo da dobije od Beograda i Srbije. Mi mu se danas odužujemo na skroman način, ali treba imati na umu da smo mi Vračarci ponosni što je živeo sa nama i što možemo svaki dan da prođemo pored zgrade koja je obeležena njegovom spomen-pločom – kazao je Nedeljković.

Profesor Arhitektonskog fakulteta Zoran Lazović istakao je da je posle 24 godine egzila Bogdana Bogdanovića došao trenutak kada se vraćamo građanskom životu, jer je Bogdanović bio primoran da napusti zemlju.

– Poput njegovih memorijala, i ovo je povratak poštovanja i dostojanstva. Na ovaj način otvorena je nova epoha u životu Beograda – istakao je profesor Lazović.

Profesor Arhitektonskog fakulteta Vladimir Mako zahvalio je Društvu za ulepšavanje Vračara na inicijativi za postavljanje spomen-ploče, naglasivši da ovakva dela doprinose kontinuiranom sećanju bez kojeg jedno društvo ne može postojati.