ponedeljak, 31. jul 2017.

Vesić: Izgrađena hala, završena prva faza „Veletržnice”

Izgradnjom hale za voće i povrće završena je prva faza „Veletržnice Beograd”, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić i najavio da će uskoro biti dobijena upotrebna dozvola kako bi hala počela s radom.

– Beograd ima svoju veletržnicu koja, nažalost, do sada nije izgledala onako kako izgledaju moderne veletržnice u Evropi, već je bila kvantaš, otvorena kamionska prodaja – rekao je Vesić Tanjugu prilikom obilaska nove hale.

On je istakao da je preduzeće „Veletržnica Beograd” uspelo da završi prvu halu, halu za voće i povrće, koja je izgrađena po svim svetskim standardima kako izgledaju veletržnice. 

– Ova hala je površine 10.400 kvadratnih metara i sadrži 40 boksova. Svaki je površine 200 kvadrata i u njima se nalazi 150 kvadratnih metara magacinskog prostora, 25 izložbenog prostora i 25 kvadratnih metara kancelarijskog prostora – pojasnio je Vesić.

Kako je dodao, svaki od boksova ima svoju ulazno-izlaznu rampu koja ima ugrađenu vazdušnu zavesu, što sprečava da se spoljni vazduh meša sa unutrašnjim, tako da je temperatura u hali onakva kakva mora da bude za čuvanje voća i povrća.

– Izgradnjom ove hale uspeli smo da završimo prvu fazu veletržnice – rekao je gradski menadžer i najavio da je sledeći korak izgradnja još dve hale. 

On je podvukao da je veletržnica važna iz mnogo razloga za poljoprivrednu proizvodnju u Beogradu i Srbiji.

– Prvo, ovo je najveća veletržnica na Balkanu, a drugo ovo će postati mesto gde će se sabirati poljoprivredni proizvodi i izvoziće se van Srbije jer se ova veletržnica nalazi odmah pored auto-puta, nekoliko kilometara od aerodroma, i zaista je na idealnom mestu da bude centralna veletržnica ne samo za Srbiju već i za region – ocenio je Vesić. 

– Sa ovakvom veletržnicom utiče se na cenu poljoprivrednih proizvoda u Beogradu i na bolji izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda, a ono što je najvažnije, poljoprivredni proizvođači u Srbiji dobili su objekat u kome mogu da skladište svoju robu onako kako se radi svuda u svetu, po svim standardima – istakao je Vesić.

To će omogućiti da roba bude bolje izvezena i da dobiju bolje cene, što će, naravno, uticati i na poljoprivrednu proizvodnju – dodao je on.
Kako je naglasio, Grad Beograd je uložio puno sredstava kako bi se novi objekat završio i priveo nameni.

– Neko može da nam kaže da je bilo prečih i urgentnijih namena, ali mi smo upravo ovo radili jer Beograd kao grad zaista ima veliku poljoprivrednu površinu i postaje grad koji se, osim turizmom, bavi i proizvodnjom zdrave hrane i zato smatramo da je ovo što smo uradili značajno ne samo za Beograd već i za Srbiju – rekao je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora „Veletržnice Beograd” Zoran Milošević rekao je da je izgradnja hale za voće i povrće zaista bila potrebna, s obzirom na to da su uslovi na kvantašu bili jako loši jer je bilo teško prodavati robu sa kamiona.

Hala je urađena po svetskim standardima, rekao je on i najavio da je u planu izgradnja još dve hale, jedne za meso i ribu, a druge za cveće.

– Te dve hale će kompletno upotpuniti prodaju na veletržnici – dodao je Milošević.