četvrtak, 10. avgust 2017.

Umesto nelegalnih objekata, urbani prostor

Glavni gradski urbanista prisustvovao je danas uklanjanju nelegalnih objekata na uglu Cvijićeve i Ulice despota Stefana, sa ciljem da se javna površina privede svojoj nameni i na tom mestu napravi još jedan urbani džep. Početku uklanjanja objekata prisustvovao je i član Opštinskog veća Palilule Dejan Srejić.

– Veoma je važno da javne površine koje su devedesetih godina okupirane nelegalnom gradnjom i divljim objektima konačno privedemo nameni i da sa njih uklonimo ovo ruglo. Ono već decenijama zauzima mesto parkićima, igralištima za decu, klupama za starije, zelenilu i svemu onomo što je neophodno da se nađe na javnoj površini – rekao je Folić.

On je dodao da su Opština Palilula i njen predsednik Aleksandar Jovičić među prvima prepoznali želju Grada Beograda da se javne površine očiste i konačno vrate svim sugrađanima, istakavši da je na ovoj opštini već uklonjeno više od 40 divljih objekata.  

– Tu prevenstveno govorim o Ruzveltovoj i Ulici Mije Kovačevića, koje se trenutno rekonstruišu, i red je da te javne površine, trotoari i urbani džepovi budu takođe očišćeni i da se tu nađu sadržaji koji su neophodni svim građanima, a ne povlašćenim pojedincima, kako je to bio slučaj kada neko sagradi divlji objekat na javnoj površini – naglasio je gradski urbanista.

On je podsetio da je ovakav trend i na opštinama Vračar i Savki venac i dodao da je nedavno srušena jedna apoteka, koja se nalazila usred Karađorđevog parka, na uglu Pasterove i Bulevara oslobođenja.

–  Uklonjen je i niz objekata koji su se nalazili na uglu Birčaninove i Bulevara oslobođenja. Rekonstrukcijom ove ulice koja je u toku dobićemo prostore koji će biti vraćeni sugrađanima. Već je napravljena jedna česma koja se nalazi u Pasterovoj ulici na mestu gde se ranije nalazio nelegalni objekat. Takođe je u toku uklanjanje divljih objekata oko Kalenić pijace i ja mogu da kažem da je to danas postao trend u Beogradu – rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, biće rekonstruisana i fasada stambene zgrade iz dvadesetih godina prošlog veka koja će se naslanjati na budući urbani džep na uglu Cvijićeve i Ulice despota Stefana.

– Ova zgrada je jedna od najlepših u Beogradu i ona se gotovo ne vidi upravo zbog ovih divljih objekata. Mi smo kroz ceo program rekonstrukcije fasada u kojem je grad ove godine planirao da sredi skoro 200 fasada, a dobar deo je već završen, planirali da u idućem ciklusu sledeće godine ova zgrada bude prva i da obeleži početak obnove fasada na opštini Palilula. Tako će biti i sa rekonstruisanim ulicama jer sa njihovom obnovom paralelno ide i sređivanje fasada – rekao je Folić.