petak, 18. avgust 2017.

Siniša Mali: Beograd je naš dom i zajedno ga uređujemo

Prošle godine smo imali 500 gradilišta, sada već preko hiljadu, a ni sa tim nismo zadovoljni jer bismo voleli da ih bude što više, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u prestonici, Mali je istakao da će veći broj gradilišta doneti više posla našoj građevinskoj industriji i radnicima. Privreda beleži rast, naveo je Mali, a sa druge strane, posle svih tih investicija ostaju nam radna mesta, novi tržni centri, poslovne zgrade i drugi objekti. 

– Pre dva meseca imali smo rebalans gradskog budžeta i po prvi put smo ga napravili tako što smo imali veće prihode nego što smo planirali, a njih imamo zbog rekordnog broja zaposlenih u našem gradu i doprinosa koji se dobijaju po tom osnovu. Dakle, zapošljavate ljude, novac ulazi u budžet, kao i veliki broj investicija, i onda trošite i investirate dalje, dajući onima kojima je najpotrebnije. Počeli smo sa davanjem po 10.000 dinara svakoj porodilji na teritoriji grada, kupujemo autobuse, gradimo nove vrtiće, domove zdravlja i to je najbolji način da raste vaša lokalna samouprava – naglasio je Mali. 

Izgradnjom novih zelenih površina, urbanih džepova i rekonstrukcijom ulica takođe se povećava kvalitet života. Beograd je svakog leta veliko gradilište i „nastavićemo da radimo velike bulevare, nove ulice i nastaviti da uređujemo grad zbog generacija koje dolaze posle nas”, rekao je Mali.
Govoreći o rekonstrukcijama koje su u toku u gradu, gradonačelnik je apelovao na sugrađane da budu strpljivi. 

– Uporediću to sa majstorima koji vam dođu u kuću. To nije prijatan osećaj, ali kada se posao završi, imate lepo uređen stan. Beograd je naš dom i zato uređujemo Slaviju i Bulevar oslobođenja, kao i sve druge ulice i skverove. Zbog toga apelujem na sugrađane da imaju strpljenja, jer ćemo nakon toga imati lepši Beograd. Takođe, sinoć je proradilo dekorativno osvetljenje na fasadama u Karađorđevoj ulici, a biće ih još petnaestak, a raspisali smo i javni poziv za još 16 fasada. Osvetlili smo i četiri objekta na Beogradskoj tvrđavi i do kraja godine u četiri faze osvetlićemo celu tvrđavu, čime izlazimo iz sivila i činimo Beograd gradom sa novom energijom, što prepoznaju kako sugrađani tako i turisti koji dolaze u glavni grad – dodao je gradonačelnik. 

On je istakao izuzetno pametnu i posvećenu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je dovela do ravnomernog razvoja svih delova Srbije. 

– Ne razvija se samo Beograd već i Novi Sad, Niš, Kruševac, Kragujevac...U svakom gradu niču nove fabrike, raste broj investicija i meni je jako drago zbog toga. Investitori dolaze u našu zemlju, a mi kao predstavnici lokalnih samouprava moramo da budemo spremni. Osim toga, želimo da investiramo u ljude, zbog toga sarađujemo sa Beogradskim univerzitetom i investiramo u stipendije za mlade. Pre dva dana sam sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem obišao radove na obnovi jedne škole u Obrenovcu. Trenutno obnavljamo pet škola, a uskoro slede i radovi na zgradi Pete ekonomske škole – otkrio je Mali. 

Mali je takođe istakao da je u razgovorima sa investitorima primetio da bilo da je u pitanju tržni centar ili stambeni objekat, prodaja stanova ili iznajmljivanje lokala obično budu završeni unapred.  

– U Beogradu imamo problem, nedostaje nam građevinskih radnika i firmi koje bi nastavile posao istim tempom. Danas u Beogradu na vodi otvaramo kaskadnu terasu, biće puno mladih i dece, a na taj način aktiviramo još jedan deo promenade. Do kraja godine ćemo postaviti kamen temeljac za novu autobusku stanicu u Bloku 42, vrednost nekretnina raste, što je rezultat svih investicija koje su aktuelne u našem gradu – kazao je Mali.
Govoreći o novom „Bg portalu”, Siniša Mali je istakao da je na njemu moguće dobiti informacije o svim radovima u gradu, njihovom početku, završetku, kulturnim i sportskim manifestacijima i drugim dešavanjima. 

– Za mene je još važnije i smatram da to nismo dovoljno dobro uradili, ta dvosmerna komunikacija i slušanje građana šta imaju da kažu. U oktobru ćemo, kao prva lokalna samouprava, pokrenuti veliku kampanju sa radnim nazivom „Beograđani za bolji Beograd”. U budžetu grada predvidećemo neki novac, razmišljam o 200 miliona dinara, da pitamo građane Beograda koji su im projekti važni i da ih stavimo na glasanje. Nešto slično je radio Pariz i hoću da građani mogu i preko portala da iskažu svoje mišljenje, što će mnogo značiti u naporima da zajedno napravimo jedan lepši i bolji Beograd – rekao je Siniša Mali.