utorak, 22. avgust 2017.

Mali: „Beogradske elektrane” slika svih promena kroz koje je prolazio grad u protekle tri godine

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević posetili su danas JKP „Beogradske elektrane”, gde su razgovarali sa rukovodstvom, sindikalnim predstavnicima i radnicima o radu i planovima ovog preduzeća. Obilasku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i direktor „Beogradskih elektrana” Goran Aleksić.

Gradonačelnik je juče otpočeo sa svakodnevnim obilaskom beogradskih komunalnih preduzeća i u narednom periodu obići će sva preduzeća kako bi razgovarao sa radnicima o njihovim brigama, ali i budućim planovima.

Prema njegovim rečima, „Beogradske elektrane” su danas slika svih promena kroz koje je prošao grad u ovom periodu u odnosu na stanje  pre tri godine. 

– „Elektrane” su pre tri godine dugovale samo „Srbijagasu” više od 3,4 milijarde dinara za isporučeni gas, a Grad Beograd je „Elektranama” dugovao oko četiri milijarde dinara. Sada tih dugovanja nema, „Beogradske elektrane” posluju stabilno. Važno je da pravimo planove, da iz godine u godinu sve više investiramo u zamenu toplotnih cevi, u unapređenje postrojenja, u diverzifikaciju izvora snabdevanja elektrana kako bi građani Beograda imali sigurno i sve bolje grejanje – rekao je Siniša Mali.

On je dodao da je posebno važna saradnja sa sindikatima i najavio da će u narednih dvadestak dana obići svako komunalno preduzeće na teritoriji grada, jer socijalni dijalog, koji je uspostavljen pre tri godine, nastavlja da se unapređuje iz dana u dan. 

– Ne postoje pitanja koja nisu za razgovor, nema tema koje izbegavamo, razgovaramo o svemu, i o boljem položaju radnika, ali i o prioritetima razvoja naših preduzeća. Osnovni cilj je da nađemo dogovor, zajedničku tačku i da građanima Beograda bude bolje, da i radnici i građani budu zadovoljni – kazao je Mali, koji je zahvalio rukovodstvu „Beogradskih elektrana” i sindikatima na tome što zajedno razumeju šta treba ubuduće da se uradi.

Gradonačelnik je istakao da su danas pitanja zaposlenih u ovom preduzeću uglavnom vezana za stimulaciju, povećanje plata i naknada, ali da oni traže i da se zaposle mladi sa novim znanjima zbog uvođenja novih tehnologija. 

– Drugi aspekt interesovanja zaposlenih su ljudi koji rade na privremenim i povremenim poslovima, što je nasleđeno od prethodne gradske vlasti. Pored toga, zaposleni razmišljaju i o investicijama od kojih im zavisi posao. Zato hoćemo da u „Elektranama” napravimo kao obavezu da 1,8 milijardi dinara bude svake godine investirano u zamenu toplovodnih cevi kako bismo unapredili sistem grejanja – rekao je Siniša Mali.

On je podsetio da je grad krajem prošle godine usvojio Strategiju razvoja „Elektrana” u sledećih desetak godina i da zaposleni znaju koliko su važne nove investicije jer one menjaju Beograd.

Slavoljub Jovanović, predstavnik sindikata „Beogradskih elektrana”, ovom prilikom je istakao da je postignut dogovor da sledeći kolektivni ugovor bude mnogo bolji od postojećeg, koji je posledica neodgovornog odnosa prethodne vlasti prema ovom problemu.