utorak, 12. septembar 2017.

„Dani evropske baštine” na Beogradskoj tvrđavi

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine”, JP „Beogradska tvrđava” organizovaće više besplatnih programa od 15. do 30. septembra, najavili su danas iz tog preduzeća. 

Program na Beogradskoj tvrđavi biće otvoren koncertom Muzičke škole „Stanković” i promocijom monografije o Beogradskoj tvrđavi u petak, 15. septembra, u 12 časova u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu. 

Nastupiće džez orkestar i hor Muzičke škole „Stanković”, koji će na početku jednočasovnog programa izvesti „Odu radosti” –  himnu Evropske unije i srpsku himnu „Bože pravde”.  

Novinarima i posetiocima biće predstavljena i upravo objavljena monografija o Beogradskoj tvrđavi, osmišljena za širok krug posetilaca i turista, po ugledu na slična svetska izdanja u oblasti turizma. 

U okviru manifestacije JP „Beogradska tvrđava” organizovaće za sve zainteresovane posetioce ture kroz Tašmajdanske pećine – „Od Panonskog mora do Starog groblja”. Beogradski novinar Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović, autori više knjiga o Beogradu, provešće posetioce kroz Tašmajdanske pećine i predstaviti tajne podzemnog Beograda. Ture su besplatne i biće organizovane 23. i 24. septembra (od 10, 12, 14 i 16 časova), navodi se u saopštenju. 

Za vreme manifestacije na Beogradskoj tvrđavi biće otvoreni Rimski bunar, Sahat-kula, Kula Nebojša, Stambol kapija, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, a u sredu, 27. septembra, povodom Svetskog dana turizma, ulaz će biti besplatan. 

Radionica i galerija starih zanata biće otvorena za posetioce od četvrtka do nedelje od 11 do 19 časova. Osim upoznavanja sa izloženim zanatskim predmetima i alatima, posetioci će moći i da učestvuju u radu grnčara, tkača, opančara... 

Povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroko, od 15. do 24. septembra, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu održaće se Nedelja marokanske kulture u organizaciji ustanove „La maison de l’ artisan” i u saradnji sa Gradom Beogradom, Sekretarijatom za kulturu i Ambasadom Kraljevine Maroko.