utorak, 12. septembar 2017.

Beogradske muzičke svečanosti, 49. po redu, od 11. do 20. oktobra

Ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) održaće se od 11. do 20. oktobra i na njima će biti održano osam koncerata, i to u Kolarčevoj zadužbini, Starom dvoru i Etnografskom muzeju. Započeće nastupom čuvenog horskog ansambla „Glinka”, a završnicu će obeležiti Simfonijski orkestar RTS-a, rečeno je na konferenciji za novinare u Skupštine grada.

– Izuzetno se radujem što je pred nama još jedan Bemus, festival po kome je Beograd prepoznatljiv publici u svetu i koji svojim visokim standardima i bogatim programom staje rame uz rame sa velikim svetskim festivalima ovog karaktera. Pored toga što će i ove godine biti domaćin vrhunskim umetnicima iz sveta i predstaviti svoje umetnike, Beograd će ovoga puta predstaviti još jedan važan muzički  jubilej – 80 godina postojanja Fakulteta muzičkih umetnosti – rekla je Ivona Jevtić, sekretarka za kulturu.

Prema njenim rečima, grad je ovo godine za Beogradske muzičke svečanosti izdvojio 12 miliona dinara, Ministarstvo za kulturu i informisanje 1,9 miliona dinara, a Sokoj 85.000 dinara.

– Skoro da sam sigurna da će i ove godine Bemus zadovoljiti očekivanja publike. Zato pozivam sve da ga posete i uživaju u vrhunskoj muzici. Naredne godine nas očekuje jubilarni, 50. Bemus, a ovogodišnji  je samo uvertira za veliki događaj naredne godine.  Ja sam izuzetno zadovoljna ne samo ovom manifestacijom već i održavanjem drugih, a evidentno je i da na svima njima ima mnogo posetilaca. Zalažem se i za to da se za brojne manifestacije obezbede dodatna sredstva – istakla je Jevtićeva.

Na Bemusu će ove godine nastupiti i Gudači Svetog Đorđa, orkestar koji slavi 25 godina rada, a predvodiće ih Jožef Žiga, koncert-majstor Državnog orkestra Braunšvajga. Publika će moći da čuje i mladog violistu Dejana Mlađenovića, pijanistu Aleksandra Sinčuka, sopranistkinju Nuriju Rial i njenu pratnju Edina Karamazova na gitari, koji će izvoditi dela španskih autora. Na Bemusu će premijerno biti izvedena kompozicija „Matematički san”, koja je poručena od mladog autora Damjana Jovičina. Fakultet muzičke umetnosti svojih 80 godina obeležiće sa dva koncerta, jednim u Etnografskom muzeju, a drugim u Starom dvoru.