sreda, 13. septembar 2017.

Siniša Mali: „Dani Pekinga” – velika čast za Beograd

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je predstojeće „Dane Pekinga” u Beogradu, koji će se održati 16. i 17. septembra i na kojima će naš glavni grad imati tu čast da prvi put ugosti prvog čoveka glavnog grada Kine. Još jedna prilika za razmenu iskustava sa Kinom, ali i sa zemljama centralne i jugoistočne Evrope, biće i Samit gradonačelnika „16 plus jedan”, koji će se u petak održati u Podgorici, a sledeće godine Beograd će biti domaćin ovom značajnom skupu.  

Siniša Mali je ocenio, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, da odnosi između Kine i Srbije i dva grada nikada nisu bolji bili.  

– Manifestacija će okupiti više od tri stotine privrednika i dve stotine kompanija, a nama je uvek cilj da se ovakvi događaji iskoriste za privlačenje investitora, da ih zainteresujemo da ulažu u Beograd i da otvaramo nova radna mesta – naveo je Mali.

On je precizirao i da će se održati niz kulturno-umetničkih i sportskih događaja, poput utakmice hokeja na ledu i koncerata, te da će to biti prilika da se Beograđani i gosti Beograda bolje upoznaju sa kulturom, istorijom i tradicijom Kine. Potpisaće se niz sporazuma o saradnji u raznim oblastima, a sledeće godine naš grad će se na sličan način predstaviti u Pekingu. 

Međunarodna saradnja sa glavnim gradovima sveta na izuzetnom je nivou, dodao je Mali, i podsetio da su sporazumi potpisani i sa Šangajem i Seulom. 

– Postali smo politički, ekonomski, kulturni, sportski centar, ljudi nas poštuju i žele sa nama da sarađuju – istakao je Siniša Mali i najavio da nas očekuje i sporazum o izgradnji toplodalekovoda od TENT-a do „Beogradskih elektrana”, te da su Kinezi zainteresovani i za projekat izgradnje kanalizacije i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

Gradonačelnik je najavio i direktnu avio-liniju za Peking preko Praga, bez presedanja, koja startuje u petak, čime Beograd postaje jedini grad u regionu koji je ima. 

– Sve je to rezultat napora koje je premijer, sada predsednik Aleksandar Vučić uložio kako bi naša zemlja postala poštovana – kazao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da ako želimo da napravimo moderan, svetski grad, intenzitet radova u Beogradu mora da se nastavi kako bi se nadoknadilo ono što dve, tri decenije nije rađeno. 

– Molim ljude da se osvrnu oko sebe jer to je ono za šta smo se borili. Drago mi je da me kritikuju zato što radim, ne bih voleo da budem poput svojih prethodnika koji su kritikovani jer nisu radili – rekao je Mali. 

Gradonačelnik je podsetio na sve radove koji se trenutno obavljaju u Beogradu, najavio predstojeće i zaključio da se sređuju deonice koje nisu rađene decenijama. Sve to za cilj ima bolji kvalitet života ljudi, dodao je Siniša Mali, i to u svim delovima Beograda.